Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Παπανδρέου για ευρωπαϊκή οικονομία: “Ολα είναι θέμα βούλησης”

Παπανδρέου για ευρωπαϊκή οικονομία: “Ολα είναι θέμα βούλησης”

Συγκρατημένα αισιόδοξος ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 16-17 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός.

‘Οπως είπε, από τις μέχρι τώρα επαφές που έχει με τους ευρωπαίους ηγέτες, διαπιστώνει έναν διάχυτο προβληματισμό για τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωζώνη και η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

“Προτάσεις υπάρχουν, είναι θέμα βούλησης”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του ΟΑΣΕ είπε οτι η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και πέρσι ως προεδρία του ΟΑΣΕ και φέτος μετέχοντας στην “τρόικα” του Οργανισμού.

Πήραμε πάνω από 20 αποφάσεις και μέσω της Διαδικασίας της Κέρκυρας συμβάλλαμε στο να αναδυθεί μια αντίληψη συνεργασίας που συνετέλεσε και αυτή στο να πάρει το ΝΑΤΟ την ιστορική -θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε- απόφασή του να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στην Αστάνα του Καζακστάν, μια χώρα, που όπως είπε, επισκέπτεται για πρώτη φορά.

Στην ουσία, με αυτήν την απόφαση κλείνει η σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, αλλά στερεότυπα, φοβίες και καχυποψία εμπόδιζαν κάτι τέτοιο, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ του είχε αναφέρει πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη εξέλιξη με το ΝΑΤΟ, τότε ήταν πολύ πιθανή η εκκίνηση ενός νέου γύρου εξοπλισμών, κάτι που θα ήταν τουλάχιστον αντιπαραγωγικό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές που είχε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε πολλές διμερείς επαφές και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσία στο Καζακστάν, αλλά υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας στις κατασκευές, στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στον τουρισμό, στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ βέβαια υπάρχει και το σημαντικότατο στοιχείο της ελληνικής διασποράς στη χώρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε