Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπανδρέου: “Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία”

Παπανδρέου: “Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία”

“Η χώρα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία”, διαμηνύει εκ νέου ο πρωθυπουργός σε μακροσκελή σύνεντευξή του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Στη συνέντευξή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χθες βράδυ επευφημήθηκε από εκατοντάδες κορυφαίους εκπροσώπους διεθνών τραπεζικών και χρηματοικονομικών ιδρυμάτων, ως κεντρικός εισηγητής στο εαρινό συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοικονομικών στη Βιέννη, ζητά από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές οικονομίες, αλλά να επενδύσει για την ανάπτυξή της και, προκειμένου να αποκτήσει πόρους, να θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομολόγων.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-.

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους».

Σημειώνει την ανάγκη πως, πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος. Ο ίδιος, δε, συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, την επιβολή φόρου χρηματοικονομικών συναλλαγών, φόρου εκπομπής ρύπων, την εισαγωγή euro-bonds ως ευρωπαϊκή πηγή εσόδων για υποδομές και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αρχίσουν πάλι να επενδύουν.

Επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».

Μιλώντας στην κρατική αυστριακή τηλεόραση ο πρωθυπουργός είπε οτι τους τελευταίους 5 μήνες το έλλειμμα έχει μειωθεί κατα 40%. “Έχουμε ξεπεράσει τους στόχους που έχουμε θέσει. Σημειώνουμε πρόοδο και προβαίνουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταστήσουμε ανταγωνιστικότερη την οικονομία μας και ελκυστικότερη για τους επενδυτές”. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπάρχει φόβος για νέες κοινωνικές αντιδράσεις καθώς το 70% των ελλήνων είναι δυσαρεστημένο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: “στην Ελλάδα δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ούτε και εγώ είμαι, με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. Οι πολίτες θέλουν αυτή την αλλαγή.  Ακριβώς αυτό το δρόμο ακολουθούμε. Θέλουμε σε λίγα χρόνια να είμαστε σε θέση να λέμε ότι, η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
“Οι Κασσάνδρες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε