Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παπανδρέου: “Η μάχη είναι να αποφύγουμε τη χρεοκοπία”

Παπανδρέου: “Η μάχη είναι να αποφύγουμε τη χρεοκοπία”

“Οι στόχοι που είχαμε θέσει στο πρόγραμμά μας ισχύουν στο ακέραιο”, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιo το οποίο ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

“Oι στόχοι, οι αρχές, η αφετηρία των στόχων είναι αυτά που παραμένουν” είπε και υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα είναι αυτά που επιβάλλεται να γίνουν πράξη. “Όσα υποσχεθήκαμε, πρέπει να γίνουν πράξη γιατί είναι αυτά, που χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του”, είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση ανέλαβε τις τύχες της χώρας, δίνει τη μάχη της ανάταξης μιας σχεδόν προδιαγεγραμμένης αρνητικής πορείας για την Ελλάδα. “Η μάχη -είπε- είναι να αποφύγουμε τη βέβαιη χρεοκοπία”, η οποία θα είχε πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας, αλλά για όλες τις οικογένειες, για όλα τα νοικοκυριά της χώρας. “Οι αποφάσεις ήταν δύσκολες”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητες “για να προστατευθούν, σε τελευταία ανάλυση, τα βασικά δικαιώματα των πολιτών”.

Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των δύσκολων αποφάσεων, που πήρε η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δημιουργούν μια αισιοδοξία και δίνουν δύναμη “για να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτό το πατριωτικό καθήκον”. Τόνισε πως “πρώτο μέλημα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν πήγαν στράφι και μπορέσαμε να δώσουμε στη χώρα και στην οικονομία διεθνή αξιοπιστία”.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “τραγική” την κατάσταση, που παρέλαβε η κυβέρνηση, η οποία “κατάφερε, ωστόσο, να ανατρέψει την ανυποληψία της χώρας, που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πήρε τη θετική στήριξη των εταίρων και της διεθνούς κοινότητας”. “Κάναμε μια υπερπροσπάθεια, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα να κάνουμε”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Όπως σημείωσε, η πρώτη προϋπόθεση ήταν να διασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις, διότι “η επιλογή δεν ήταν αν θα παρέμεναν στα ίδια επίπεδα, ή αν θα ήταν μεγαλύτερες οι συντάξεις, αλλά αν θα υπήρχαν καν συντάξεις”.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ που φέρνει μεγάλες αλλαγές στη δημόσια υγεία, μετά την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο. Στόχος η ψήφιση ως το τέλος του μήνα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Παράλληλα, στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη (απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις κ.α.) ο οποίος ωστόσο βρίσκεται στον “αέρα” μετά την υπαναχώρηση της βουλγαρικής πλευράς, η οποία επικαλέστηκε περιβαλλοντικά κωλύμματα.

Ενεκρίθη από το υπουργικό συμβούλιο παράλληλα η νέα ηγεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο υπουργικό παρουσιάστηκαν επίσης οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τη δια βίου μάθηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε