Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παπανδρέου: Καλεί και Γκερέκου – Το ΠΑΣΟΚ βάζει ψηλά τον πήχη για τις δημοτικές – Οι 77 υποψήφιοι δήμαρχοι

Παπανδρέου: Καλεί και Γκερέκου – Το ΠΑΣΟΚ βάζει ψηλά τον πήχη για τις δημοτικές – Οι 77 υποψήφιοι δήμαρχοι

– Γ. Παπανδρέου: Προσπαθεί να πείσει τους κορυφαίους να κατέβουν αλλά εισπράττει αρνήσεις
– Το ΛΑΟΣ αποσύρει τη στήριξη από τη Ν.Δ. και κατεβαίνει αυτόνομα
– Και η Ν.Δ. ψάχνει στρατηγική

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης τους 77 υποψήφιους δημάρχους που στηρίζει για τις εκλογές

Τους δημοφιλείς και τους επικρατέστερους σύμφωνα με τις μετρήσεις θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου για τις δημοτικές εκλογές βάζοντας έτσι ψηλά τον πήχη και θέλοντας να δείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος σε ένα τόσο κρίσιμο και εύθραστο οικονομικό περιβάλλον.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε προβεβλημένα στελέχη, υπουργούς και βουλευτές σε προσωπικές συναντήσεις μαζί του πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, χαρακτηριστικό της αγωνίας που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Ενδεικτική της αποφασιστικότητάς του είναι η φράση που είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όταν σηκώθηκε από την θέση του για να δεί έναν από τους υπουργούς που προορίζει για περιφερειάρχες. Είπε χαρακτηριστικά: “Θα σας αφήσω για λίγο. Εχω να δω έναν στρατεύσιμο…”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του:

. ην Κατερίνα Μπατζελή για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είπε όχι. Τον Απόστολο Κατσιφάρα που ακούγεται και για τον δήμο Πατρέων και για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τον Γιάννη Μαγκριώτη που συζητείται για την Κεντρική Μακεδονία, μαζί με το όνομα του Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Μαγκριώτης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα την άποψή του, αλλά η αγωνία του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, καθώς θεωρούν θέμα τιμής την νίκη επί του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Τον Πάρη Κουκουλόπουλο για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τον Μιχάλη Τιμοσίδη για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την Άντζελα Γκερέκου για τα Ιόνια Νησιά, η οποία μάλιστα βρέθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τέλος, τη Βούλα Πατουλίδου την οποία σκέφτεται ν’ αξιοποιήσει στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτήματα υπάρχουν ακόμα και για μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, όπως η Φώφη Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται για τον δήμο της Αθήνας, αλλά και για την περιφέρεια, αν και το δεύτερο δείχνει να μην την ενδιαφέρει καθόλου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Κώστα Σκανδαλίδη, της Τίνας Μπιρμπίλη και του Γιάννη Σγουρού. Στον Δήμο του Πειραιά υποψήφιος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Γιάννης Μίχας και ο Παναγιώτης Φασούλας θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή την Κυριακή το πρωί, ο πρωθυπουργός θα κάνει τηλεφωνήματα σε υπουργούς της κυβέρνησής του προσπαθώντας να τους πείσει να εγκαταλείψουν τον θώκο τους και να κατέβουν υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακόμα και την Δευτέρα, μια ημέρα δηλαδή μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων περιφερειαρχών, θα γίνουν οι αλλαγές   στο κυβερνητικό σχήμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η σκέψη να αναβαθμιστεί το υπουργείο Οικονομικών και να οριστούν δύο υφυπουργοί με τον Φίλιππο Σαχινίδη να αναλάβει τον ρόλο του αναπληρωτή υπουργού.

‘Οσο για τον ανασχηματισμό, είναι συγκεχυμένο ακόμα για το τι είδους ανασχηματισμός θα είναι. Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου:

1 Συμπληρώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας,

2 Ευρύτερες αλλαγές με τη δημιουργία υπουργείου Προεδρίας, στο οποίο θα ανατεθούν συντονιστικά καθήκοντα (προαλείφεται πάντα για υπουργός ο Γιάννης Ραγκούσης), αλλά και μερικές μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Οικονομίας, που μπορεί να δημιουργήσουν αλυσίδα μετακινήσεων υπουργών από καραμπόλες.

Αλλάζει πλώρη ο ΛΑΟΣ και στέκεται απέναντι στην Νέα Δημοκρατία

Με την απόφασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης να αποσύρει το χρίσμα από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη έδειξε και την σαφή του πρόθεση πλέον να μην στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να προχωρήσει μόνο του το ΛΑΟΣ στις εκλογές και να μετρήσει δυνάμεις.

Αυτό διεφάνη και από την επίθεση που εξαπέλυασε ο κ. Καρατζαφέρης στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι “στραπατσάρισε με δόλο” και τον άλλο του κομματικό αντίπαλο, “αφού φρόντισε με τον τρόπο να εξορίσει την Ντόρα Μπακογιάννη κι εκείνη έπεσε στην παγίδα και αυτοεξορίστηκε”.

Εν τω μεταξύ, πλέον και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κιλτίδης δείχνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το κόμμα του Κώστα Καρατζαφέρη δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει μόνο συμπάθεια ανάμεσα σε εκείνον και τον ΛΑΟΣ, αλλά “έρωτας”. Βέβαια αυτό τον απομακρύνει από το να συμμετέχει στο υπό ίδρυση κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία τηρεί σιγήν ιχθύος που δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά εκτός από αναζήτησης στρατηγικής απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που βάζει μπροστά στη μάχη των εκλογών τα κορυφαία του στελέχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Οι 77 υποψήφιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ

Τελεσίγραφο Παπανδρέου προς υπουργούς: “Πολλοί απο εσάς θα είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές”

   
  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε