weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπανδρέου: «Κλειδί για να μη δανειζόμαστε η πάταξη της φοροδιαφυγής»

Παπανδρέου: «Κλειδί για να μη δανειζόμαστε η πάταξη της φοροδιαφυγής»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στη Νορβηγία για να λάβει μέρος στη 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή. Μετά το τέλος των εργασιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, την πρωθυπουργό της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Χουάν Σομαβία και την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστιάν Λαγκάρντ.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία.

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα,τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ – ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, «θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες».

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο. «Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών», είπε ο πρωθυπουργός.

Συναντήσεις στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης

Εκτός από τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Νορβηγό ομόλογό του. Μετά τις συνομιλίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι καθώς η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι ναυτικές χώρες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη «πράσινης» τεχνολογίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στην «σωστή αντιμετώπιση των ανέργων», καθώς, όπως εκτίμησε, ο ΟΑΕΔ με εξαίρεση μερικά τμήματά του είναι απαρχαιωμένος. Χαρακτήρισε δε, «ψήφο εμπιστοσύνης» την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, καθώς, όπως είπε, «αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια».

Προσκάλεσε, εξάλλου, τον Νορβηγό πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο η Νορβηγία εκδήλωνε ανέκαθεν το ενδιαφέρον της.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση και με τον κ. Σομαβία. Συζητήθηκε το θέμα της επιχειρηματικότητας των νέων, όπου θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την έδρα του Γραφείου στην Γενεύη η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

Η συνεργασία Ελλάδας – Ισπανίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν

Σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να τον συγχαρεί για τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τον προσκάλεσε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.

Ενότητες
#TAGS MM