Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Παπανδρέου: Μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης κατά των κερδοσκόπων

O πρωθυπουργός λίγο πριν εκφωνήσει την ομιλία του στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς ΦΩΤΟ REUTERS
O πρωθυπουργός λίγο πριν εκφωνήσει την ομιλία του στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς ΦΩΤΟ REUTERS

Να ηγηθούν για να παταχθούν οι κερδοσκόποι κάλεσε τους G20

ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.
Προειδοποίησε μάλιστα  ότι αν δεν το κάνουν, θα έρθει κι άλλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

“Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες για το short selling (ανοιχτές πωλήσεις), το naked short selling και τα credit default swaps. Νομίζω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού ώστε να φέρουμε αυτή την πρωτοβουλία στους G20”, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

“Η Αθήνα δεν ζητεί από την Ευρώπη να σπεύσει να βοηθήσει μία απρόσεκτη χώρα”, είπε χαρακτηριστικά, παρέχοντας βοήθεια στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι τα οικονομικά ζητήματα θα απασχολήσουν σημαντικό μέρος των συνομιλιών μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Γιώργου Παπανδρέου αύριο στο Λευκό Οίκο.

Στις 8 ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

 
Αύριο στις έξι το απόγευμα και πριν γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ομπάμα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο.
Η συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα έχει οριστεί για τις εννέα, ενώ αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Γκάιτνερ, και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτόλιο.
Γιώργος Παπανδρέου και Μπαράκ Ομπάμα θα παραστούν και στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, όπου ο Αμερικανός πρόπεδρος αναμένεται να μιλήσει επί δέκα λεπτά αναφερόμενος στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη σε Έλληνες δημοσιογράφους την Τετάρτη το απόγευμα.

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί αποτελεί σύμφωνα με αναλυτές το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου πριν την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο έλαβε την απαραίτητη πολιτική στήριξη της Ευρώπης (κυρίως της Γαλλίας) για την αντιμετώπιση της κρίσης και έτσι απομακρύνεται η εκδοχή της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί πάει “με άλλον αέρα” στο οβάλ γραφείο για να συζητήσει όχι μόνον οικονομικά αλλά τα διμερή και κυρίως εθνικά θέματα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε