Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπανδρέου: Μία ομιλία σαν να μην έγινε τίποτα – Προσπάθησε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά

– Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απόλυτα συναινετικός απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
– Προσπάθησε να αποφύγει κάθε αιχμή για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά
– Το συναινετικό κλίμα είναι αποτέλεσμα του ότι λύθηκε η παρεξήγηση Παπανδρέου – Βενιζέλου
– Καμία αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο αλλά μόνο στις διαπραγματεύσεις για τη συνολική διαχείριση του χρέους – Ζήτησε να τον αφήσουν να διαχειριστεί τη συμφωνία
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με μια ομιλία ασυνήθιστα σύντομη, χωρίς καμία αιχμή και καμία αναφορά στα όσα συγκλονίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να περάσει τον “κάβο” της προσωπικής του αμφισβήτησης.

Αυτό το συναινετικό κλίμα και οι χαμηλοί τόνοι του κ. Παπανδρέου επήλθε, ύστερα και από την οριστική λήξη της όποιας παρεξήγησης είχε δημιουργηθεί μεταξύ του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό.

Δεν έκανε ούτε καν αναφορά στις παραιτήσεις και την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του. Δε σχολίασε τα βαρύτατα για το πρόσωπο του που αναφέρουν στις επιστολές τους. Απέφυγε να διευκρινίσει τι ακριβώς πρότεινε χθες στον κ. Σαμαρά και να αναφερθεί σε αυτό που και οι συνεργάτες του επιβεβαίωσαν ότι δηλαδή πρότεινε κυβέρνηση με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο.

Ήταν συναισθηματικός αφού τρεις φορές κάλεσε τους βουλευτές να στηριχτούν σε αυτόν και τους ζήτησε να τον αφήσουν με τη θετική ψήφο τους στη νέα κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία συνολικής όπως είπε διευθέτησης του χρέους της χώρας εννοώντας ότι είναι κοντά στην επίτευξη μιας πολύ θετικής λύσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Παπανδρέου τρεις φορές απευθυνόμενους προς τους βουλευτές, τόνισε “πως είμαι εδώ για να σας στηρίξω και εσείς να στηρίξετε εμένα”, προσπαθώντας να κατευνάσει την ένταση που από το πρωί είχε φτάσει σε οριακά επίπεδα και δείχνοντας πως θέλει να είναι απόλυτα συναινετικός.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε μία αυτοκριτική της κυβέρνησης που φεύγει λέγοντας πως έκανε λάθη και υπήρξαν αδυναμίες, αλλά στη χλιαρή αυτή αυτοκριτική, έσπευσε να διευκρινίσει πως η ίδια αυτή κυβέρνηση έκανε εντυπωσιακά άλματα προς τα εμπρός. Επεσήμανε επίσης ότι μπροστά σε όλες αυτές τις φουρτούνες που ήρθαν και θα έρθουν, στόχος είναι η σταθερότητα της χώρας και ζήτησε από όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στις δικές τους δυνάμεις. Μάλιστα, απευθύνθηκε προς όλους και τόνισε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να φυγομαχήσουμε, αλλά ούτε και την πολυτέλεια, ενώ τους είπε ότι εκείνοι μπορεί να στηριχθούν σε εκείνον και εκείνος σε όλους αυτούς.

Αναφερόμενος στο θέμα της συναίνεσης, δήλωσε ότι επεδίωξε την εθνική συνεννόηση και έφερε ως παράδειγμα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που τα κατάφεραν, ενώ εκείνοι που έχουν το σοβαρότερο πρόβλημα δεν τα κατάφεραν. Έκανε λόγο για προτάσεις που έκανε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ειδική μνεία έκανε για ένα νέο φορολογικό σύστημα όπου όλοι πρέπει να πληρώσουν τους φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Ο κ. Παπανδρέού έκανε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως έκανε σοβαρά λάθη μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, ενώ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ για το νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, ένα πρόγραμμα μαμούθ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι πρέπει να τον αφήσουν ήσυχο για να διαπραγματευτεί το συνολικό χρέος και σε αυτό είναι κοντά σε συμφωνία.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους Έλληνες να καταρρίψουν την αίσθηση ότι κάποιος άλλος φταίει, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη χώρα στην αδράνεια και στην εξάρτηση από τους πιστωτές της χώρας. Ζήτησε από όλους να μην λυγίσει κανείς και να δοθεί το μήνυμα αισιοδοξίας, ξεκινώντας φυσικά από την κοινοβουλευτική του ομάδα που χειροκρότησε σε αυτό το σημείο.

Δήλωσε απόλυτα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη κρίση και κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κοινοβοιυλευτική Ομάδα του κόμματος για να ξεπεράσουν τα δύσκολα. 

Τη συνεδρίαση ξεκίνησε ο κ. Έξαρχος ο οποίος έκανε λόγο πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι για τα δύσκολα με τον πρόεδρο τον κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε όλους όσους έριχναν “κροτίδες” μέσω των δηλώσεών του στα κανάλια. Δήλωσε ότι όλοι πρέπει να είμαστε δίπλα στον κ. Παπανδρέου.

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είπαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον κ. Παπανδρέου

Η χώρα στο κενό – Υπό αμφισβήτηση ο Παπανδρέου από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

“Kαπηλεύθηκαν τις υπογραφές μας”, καταγγέλουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε