Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία»

ΦΩΤΟ REUTERS

Η αξία της ανέρχεται σε 270 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Wall Street.

Ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες η κυβέρνηση της χώρας έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της ευρωζώνης», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και κορυφαία στελέχη της Wall Street.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν και ότι καθώς όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν, η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, συχνά και πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο ξεπερνώντας τις προσδοκίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.

Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Σημείωσε ότι προχωρά στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%.

Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών.

Παρέμβαση σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στον ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των δύο φύλων, που διεξήχθη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τους στόχους της Χιλιετίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων, όπως είναι η μείωση κατά 50%, έως το 2015, των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009, εξέλιξη που χαρακτήρισε απαράδεκτη. Από την άλλη, επισήμανε πάντως την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας, την καταπολέμηση ασθενειών και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αν και, όπως έσπευσε να σημειώσει, και σε αυτά τα μέτωπα μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Αφού ανέφερε πως η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι δυσχέρανε την προσπάθεια, τόνισε ότι η δημοσιονομική λιτότητα λειτουργεί ως δικαιολογία για να μην υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις και να επανέλθει ο προστατευτισμός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε