Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Παράδειγμα πελατειακών αντιλήψεων η ανώτατη εκπαίδευση»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Μεγάλη μεταρρύθμιση» και «ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, χαρίζοντας την πλήρη στήριξη του στην Άννα Διαμαντοπούλου.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, απελευθερώνουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατισμό και τα παραδίδουμε στην κοινωνία ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον και όχι τις στενές συντεχνίες» ανέφερε στην ομιλία-παρέμβασή του στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης, αποτελεί παράδειγμα των πελατειακών αντιλήψεων που επικράτησαν στην ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να έχει εγκαθιδρυθεί ένα σοβιετικό μοντέλο κεντρικού, ανορθολογικού σχεδιασμού, με τους φοιτητοπατέρες εμπλεκόμενους σε σχέσεις συναλλαγής με καθηγητές που φιλοδοξούν να αναλάβουν θέσεις διοίκησης.

«Σήμερα κρίνεται το ποιες δυνάμεις είναι πραγματικά διατεθειμένες να συμβάλλουν στην αλλαγή της χώρας μας. Εμείς θα προχωρήσουμε. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες εκτός από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα. Είναι ένα αποφασιστικό, ένα καθοριστικό και ιστορικό θα έλεγα βήμα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία αλλάζουμε τη λογική του συστήματος. Μια αλλαγή που θα αφήσει τη σφραγίδα της για πολλά χρόνια στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ευθύνης μας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια», είπε.

Παραδέχτηκε δε ότι το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι πανάκεια αλλά «μια αναγκαία νέα αρχή». «Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα αλλαγών να κάνουμε: Τα επαγγελματικό δικαιώματα δεν είναι δουλειά του κράτους αλλά των φορέων. Και θα κρίνεται αντικειμενικά το έργο των ΑΕΙ και ΤΕΙ για το αποτέλεσμά τους, την ουσία και όχι το χαρτί που θα σφραγίζουν.

Θα κρίνεται και θα αξιολογείται ένα master, αν είναι πραγματικά master. Θα κρίνονται από τον ίδιο τον φοιτητή που η επιλογή του θα είναι κριτήριο χρηματοδότησης, αλλά και από την αγορά. Παραμένει ζητούμενο το μεγάλο θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων και του προσδιορισμού του αριθμού των φοιτητών. Πρέπει να φύγουμε από την έννοια της εισαγωγής με προκαθορισμένο επάγγελμα…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τελευταίες αλλαγές της Διαμαντοπούλου στο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε