weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπανδρέου: Τέλος στα υπουργεία φέουδα!

Παπανδρέου: Τέλος στα υπουργεία φέουδα! | Newsit.gr
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως ανέφερε, ο κάθε υπουργός αναγκάζεται να ασχοληθεί με την καθημερινότητα του υπουργείου, κάτι που στρέφει συχνά το ενδιαφέρον του σε πολλά πρακτικά και επείγοντα θέματα και προτεραιότητες που δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Έτσι όμως, πρόσθεσε, «χάνονται τα μεγάλα». «Εκ των πραγμάτων, έτσι είναι δυστυχώς η λειτουργία του κράτους μας, γίνεσαι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος για να λύσεις προβλήματα, αντί να καθοδηγείς τις μεγάλες επιλογές», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα και για υπουργεία-φέουδα: «Αυτό όμως, έχει και μια άλλη συνέπεια: Να συνεχίζεται η λογική του υπουργείου – φέουδου σε σχέση με άλλα υπουργεία. Γιατί τα υπουργεία λειτουργούν, δυστυχώς, με στεγανά σε σχέση με τα άλλα υπουργεία. Μάλιστα, υπάρχουν και οι γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί, πίσω από κλειστούς χώρους».

Σε αυτό το σημείο ζήτησε ενότητα μεταξύ των υπουργών: «Επομένως, εσείς πρέπει να συμβάλετε όσο γίνεται καλύτερα στα θέματα που έχετε συναρμοδιότητα με άλλους συναδέλφους. Με άμεση ανθρώπινη επαφή με τον συνάδελφο, με συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος και αν χρειαστεί βοήθεια και από το δικό μου το γραφείο, εδώ είμαστε όλοι για να βοηθήσουμε».

Επιπλέον, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο, όπως σημείωσε, λειτουργεί ο Τύπος, τόνισε απευθυνόμενος και πάλι στους υπουργούς πως όλοι «πρέπει να προστατεύουμε τις αποφάσεις μας και να στηρίζουμε το έργο μας χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν καταλήξουμε σε αποφάσεις».

Όπως ανέφερε, «είναι μία παθογένεια της ελληνικής πολιτικής ζωής ότι ο Τύπος θέλει να ξέρει την κάθε λεπτομέρεια, τι είπε ο καθένας κ.λπ., και μετά να τα δαιμονοποιεί, και μετά να τα φτιάχνει στη βάση της δικής τους ατζέντας, των δικών τους σκοπιμοτήτων ή προτεραιοτήτων».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπογράμμισε την ανάγκη «μεγάλων αλλαγών τώρα», επισημαίνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ συγκεκριμένους στόχους: «Από την αναδιοργάνωση του κράτους, της αυτοδιοίκησης, τη διαφάνεια, το αίσθημα Δικαίου, τα θεσμικά θέματα στη λειτουργία των διαφόρων εξουσιών, αλλά ακόμα και στην καθημερινή ζωή του πολίτη, από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία, από τη γραφειοκρατία μέχρι την ανάπτυξη, από τον πληθωρισμό μέχρι και την κοινωνική στήριξη των πολιτών».

Αναφερόμενος στις συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ μίλησε για δύσκολα μέτρα, αλλά τόνισε πως «οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πρέπει εκ των πραγμάτων να τηρηθούν». Επισήμανε όμως πως ταυτόχρονα «πρέπει να δούμε και τις δυνατότητες που έχουμε, να στηρίξουμε τον φτωχότερο, τον πιο αδύναμο, τη μεσαία τάξη, με σωστές υπηρεσίες, με σωστές λειτουργίες, να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του πολίτη».

Τέλος, τόνισε πως πρέπει να ξαναδοθεί στο εξής μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαβούλευση, ιδιαίτερα με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ενταση δημιουργήθηκε όταν ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να έχουν την γενική εποπτεία των φορέων από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Τότε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος απάντησε οτι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού η ΚΕΔ είναι αμαρτωλή και πρέπει να κλείσει.

 

#TAGS MM