Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παπανδρέου: χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν θα εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Σαφές το μήνυμα που έστειλε προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου ο Πρωθυπουργός θυμίζοντας πως για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά “να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για έναν έντιμο συμβιβασμό χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία”.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος παραμένει “μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου”.
Στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος και συμπλήρωσε ότι το Κυπριακό είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρόσκληση που απεδέχθη να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου είναι “έκφραση της ανιδιοτελούς και πλήρους αλληλεγγύης” της Ελλάδας”
Ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως από τον γ.γ. του ΟΗΕ δεν έγινε καμία εισήγηση για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό τονίζοντας πως ήταν μια εισήγηση του Ντερβίς Ερογλου και δεν έγινε αποδεκτή ούτε από τον ίδιο ούτε από τον Μπαν Κι Μουν.
“Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν έχει σκοπό να προβεί σε επιδιαιτησία”, δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών έως σήμερα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε