Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Παπανδρέου:η Ελλάδα δεν είναι Ντουμπάι

Παπανδρέου:η Ελλάδα δεν είναι Ντουμπάι

H συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου για την οικονομία στο CNN. Δείτε το βίντεο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου κληρονόμησε μία οικονομία που αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση των τελευταίων χρόνων. Ο δημοσιογράφος του CNN που τον συνάντησε ρώτησε: «αν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε την Ελλάδα με το Ντουμπάι;» 

Υπάρχει μία κατάσταση παγκοσμίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εδώ και έναν χρόνο και προφανώς όταν έχεις κάτι όπως το Ντουμπάι δημιουργούνται μικρά “κύματα” σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από το Ντουμπαί. Είμαστε μέλη της Ε.Ε., είμαστε μέλη της ευρωζώνης. Και σίγουρα είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος μας και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα. 

Μπορείτε να χαρακτηρίσετε το ρίσκο η Ελλάδα να μη συμμορφωθεί απέναντι στο χρέος της; Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό, όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή. 

Είναι μηδενικό το ρίσκο της μη συμμόρφωσης. Γιατί πρώτα απ’ όλα όπως είπα είμαστε μία υπεύθυνη χώρα. Μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Παίρνουμε όλα τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε όποια προβλήματα με το έλλειμμα έχουμε. Και επίσης έχουμε την υποστήριξη και την αναγνώριση της Ε.Ε., υψηλόβαθμους αξιωματούχους που πρόσφατα ασχολούνται με τον προϋπολογισμό μας για τον επόμενο χρόνο. Το πλάνο μας να βελτιώσουμε την ελληνική οικονομία και να την κάνουμε μία οικονομία που δεν είναι σπάταλη αλλά και μία οικονομία που είναι ζωντανή και προχωράει σε μία νέα εποχή πράσινης ανάπτυξης.

Θα λέγατε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να παρέμβει; Ότι μια απαλλαγή από την ΕΚΤ είναι απαραίτητη εξαιτίας του προϋπολογισμού που σας έμεινε να συμμαζέψετε; 

Όχι έχουμε μία καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκαναν πολύ σημαντικές δηλώσεις πρόσφατα λέγοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μη συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας και ενέκριναν το βασικό μας σχέδιο να προχωρήσουμε μπροστά και όχι μόνο για το 2009. Αλλά έχουμε σημαντικές αλλαγές να κάνουμε σε σχέση με τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Έχουμε ευρεία φοροδιαφυγή, έχουμε πολύ σπατάλη, πελατειακές σχέσεις και διαφθορά είναι κάποιες από τις βασικές προεκλογικές μας διακηρύξεις βάσει των οποίων ήρθαμε στην εξουσία με την θέληση του ελληνικού λαού που θέλει την αλλαγή, θέλει αυτές τις αλλαγές και είμαστε αποφασισμένοι. Έχουμε την υποστήριξη των πολιτών μας.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτός ο προϋπολογισμός βασίζεται πολύ στα χρήματα που θα προέλθουν από τους φόρους και όχι αρκετά από την περικοπή των δαπανών; 

Κάνουμε και τα δύο. Όπως είπα έχουμε φοροδιαφυγή και πρέπει να διευρύνουμε τον φορολογικό ρυθμό που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Την ίδια στιγμή το 2010 θα φέρουμε μία βελτίωση ολόκληρου του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και διαφανές. Και όπως ξέρετε όταν έχεις έλλειψη αξιοπιστίας ενός φορολογικού συστήματος αυτό «τροφοδοτεί» την φοροδιαφυγή. 

Για την ακρίβεια έχετε ένα έλλειμμα στο 12,7%, το υψηλότερο μακράν στην Ε.Ε. και σχεδιάζεται να το φτάσετε λίγο πάνω από το 9%. Είναι αυτό ρεαλιστικό λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έχετε; 

Αν μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα θα θέλαμε να το μειώσουμε και άλλο αλλά αυτό το ποσοστό μπορούμε να το πιάσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές ακόμη και στη διάρκεια του χρόνου για να είμαστε σίγουροι ότι τουλάχιστον θα έχουμε 3 με 4 μονάδες μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Κάνατε μία τολμητή κίνηση να μειώσεται τους μισθούς στο Δημόσιο μέσα σε αυτή τη κρίση αλλά η αριστερή πτέρυγα του κόμματος σας,οι δημοφιλείς άκρες του απορρίπτουν αυτή τη κίνηση; Πως εκσυχρονίζετε το κόμμα όταν έχετε μία κρίση στον προϋπολογισμό αυτού του μεγέθους; 

Έχω την υποστήριξη του κόμματος και όχι μόνο την υποστήριξη. Αλλά αυτή ήταν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που με έφερε στην εξουσία, στη κυβέρνηση και έχουμε μία ουσιαστική πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και μία ευρεία υποστήριξη θα έλεγα πέραν του κόμματος μας στην κοινή γνώμη να κάνουμε αυτές τις αλλαγές και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Κάποιες φορές δύσκολο αλλά σίγουρα δίκαιο και να είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ένα βιώσιμο, παραγωγικό και και ανταγωνιστικό μονοπάτι. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές ενθουσιάστηκαν όταν άκουσαν ότι μπορεί να μαζέψετε 40 εκατ. σε ομόλογα από κινέζους επενδυτές για να αντιμετωπίσετε το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τις αναφορές τώρα; 

Το μόνο που μπορώ να επιβεβαίωσω είναι ότι προφανώς πολλές χώρες ψάχνουν για ποικιλία στο οικονομικό τους χαρτοφυλάκιο αλλά με ποιον και πως είναι απλώς εικασίες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε