Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παπανδρέου:”Τα σενάρια υπονομεύουν τις προσπάθειες”

Παπανδρέου:”Τα σενάρια υπονομεύουν τις προσπάθειες”

Αποφασισμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, μιλώντας στην εαρινή συνάντηση του Institute of International Finance. 

“Ποιος ξέρει, ίσως η Ελλάδα να ηγηθεί μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, ούσα η πρώτη (που μπήκε σε αυτές λόγω της κρίσης) και ούσα η πρώτη που θα εξέλθει (από την κρίση)” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας στην Βιέννη, ως κεντρικός εισηγητής στο δείπνο της Εαρινής Συνάντησης του Institute of International Finance. 

 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιχειρεί την ανάταξη της οικονομίας της και υπογράμμισε ότι «ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στην δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη».

    «Αυτά είναι ανοησίες, και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες (πρακτικές) καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην χώρα μας» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα, προχωρά σε αλλαγές και με το πακέτο του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ασκεί μια πολιτική ώστε «να αποφύγουμε την πτώχευση και να αποκλείσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη».

    «Θεωρίες για πτώχευση, “κουρέματα” και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν σημαντική έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας» υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    «Η πρόκληση είναι κοινή για όλους, οι θεσμοί μας είναι ακόμα αδύναμοι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές μας για να αντιμετωπίσουμε τις γρήγορες παγκόσμιες αλλαγές, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι πολίτες ζητούν από εμάς να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις ζωές τους, ένα αίσθημα ασφαλείας, πραγματικής διαφάνειας με ένα ξεκάθαρο κοινό σχέδιο και μια ανάγκη συμμετοχής στον χειρισμό των πολύπλοκών διεθνών καταστάσεων» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι μια πρόκληση διακυβέρνησης εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια για όλους μας».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «τραγική κατάσταση που κληρονομήσαμε», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι φτωχή αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση με ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, αιχμάλωτο συμφερόντων και προνομίων και με ένα αναποτελεσματικό, τεράστιο, διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό κράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε εντολή πριν 8 μήνες για μεγάλες αλλαγές, τόνισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, προσθέτοντας ότι το «πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και το κάναμε με σκληρά μέτρα με επείγοντα χαρακτήρα, ενώ από την άλλη εργασθήκαμε μαζί με τους εταίρους μας για την δημιουργία του πακέτου στήριξης».

    «Τα χρήματα αυτά είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν, είναι ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας και όχι επιστροφής σε αρνητικές πρακτικές, όσο κι αν η κρίση είναι επώδυνη, εγώ βλέπω μια ευκαιρία να εξέλθουμε ισχυρότεροι με μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος για όσα επέτυχε η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο και πρόσθεσε ότι βλέπει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια στροφής και επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, για μείωση του χρέους από το 2013, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα το 2010 θα μειωθεί κατά 5,5 μονάδες από το 13,6% στο 8,1% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε ότι αφορά την Στατιστική Υπηρεσία, το φορολογικό σύστημα -«όπου χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για την καλύτερη συλλογή των φόρων»- τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση με την ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και τις Εξεταστικές Επιτροπές, με σκοπό την διαφάνεια στον δημόσιο βίο, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, «καθώς πολυεθνικές, όπως η Siemens, και δημόσιοι λειτουργοί έκαναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «Καλλικράτη», καθώς και στην απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, και το νέο ασφαλιστικό.«Σκοπός μου είναι ο πλήρης αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Με βάση τα στοιχεία που προανέφερε ο πρωθυπουργός, τόνισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος που έθεσε και σκοπεύει να παραμείνει σε αυτούς.

    Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα για «κοινωνική αναταραχή» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι περήφανος λαός και θέλει αλλαγές και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις «σήμερα» δείχνουν πως αν είχαμε εκλογές θα κερδίζαμε με 45%, δηλαδή καλύτερα από τις προηγούμενες, το 55% των Ελλήνων στηρίζει το πρόγραμμα».

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική του πρωθυπουργική θητεία, «έκανα ότι πίστευα πως ήταν αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή και θα κάνω ότι χρειαστεί για πάει η χώρα μου μπροστά και να βγει από την κρίση».

    Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ισχυρές και παίζουν ισχυρό ρόλο στις γειτονικές μας οικονομίες καθώς και στην Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημά τους είναι το εσωτερικό χρέος μας.

    «Γι’ αυτό το πακέτο ΕΕ-ΔΝΤ προβλέπει ένα πακέτο στήριξης 10 δισ., ένα δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτές αν χρειαστεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός πέραν των δημοσιονομικών και άλλων μέτρων, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει δεχθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως το Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι, την Λιβύη, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ρωσία και την Ιταλία που έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά και έχουν υπογράψει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις στην ενέργεια.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης από διαφόρους που δεν έχουν γνώση της χώρας, από δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται για μια «ιστορία», από ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται για επιβεβαίωση των θεωριών τους, από πολιτικούς που για μικροκομματικούς λόγους ενδιαφέρονται να επικρατήσουν των τοπικών αντιπάλων τους και από λαϊκιστές που δημιουργούν στερεότυπα για να αποφύγουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι κοινωνίες τους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά «υπονομεύουν τις καλύτερες προσπάθειές μας και δυναμιτίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό είναι ξεκάθαρα άδικο».

    «Οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν μια δοκιμασία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σίγουρα μπορούσαμε να αντιδράσουμε γρηγορότερα, όμως αν τέσσερεις μήνες πριν έλεγες ότι η Ευρώπη θα δημιουργούσε μηχανισμό στήριξης και η Ελλάδα θα έμπαινε στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα σε πίστευαν λίγοι».

    «Το σημαντικό είναι πως η Ευρώπη έχει αντιδράσει, τώρα πρέπει να εργασθούμε για ένα μόνιμο ταμείο στήριξης, για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα χρηματοδοτείται αναλογικά από τα μέλη της ευρωζώνης» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενισχυθεί και η ανάπτυξη μέσα από ίδιους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως τα «πράσινα» ομόλογα, «φόροι άνθρακα» κλπ.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται και ένα πιο διαφανές και αποτελεσματικό οικονομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και η επανεξέταση μιας σειράς μέχρι τώρα οικονομικών εργαλείων και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μαζί με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Σαρκοζύ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Γιούνγκερ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μετά και από συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμπα, η ρύθμιση των διεθνών αγορών πρέπει να είναι στην ατζέντα του επόμενου G-20.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Ο κ. Παπανδρέου στην επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υπουργό επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    «Τιμούμε τις συμφωνίες μας»

    Τιμούμε τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει και θα αποπληρώσουμε τα δάνειά μας όλα στο ακέραιο, είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία του στη Βιέννη, στην Εαρινή Συνάντηση του Institute of International Finance.

    Η ερώτηση αφορούσε το ποιός εγγυάται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνειά της και μήπως είναι οι Ευρωπαίοι που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.

    Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση από τον επικεφαλής της μεγάλης αυστριακής τράπεζας Erste Bank, η οποία “διόρθωνε” την πρώτη ερώτηση και επικεντρωνόταν στο πως η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει στο σκληρό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η τεράστια γραφειοκρατία και η διαφθορά και τόνισε ότι μέλημά μας και προτεραιότητά μας είναι η μείωση αυτών των φαινομένων, γι αυτό υπάρχει και η σχετική νομοθεσία καθώς σκοπός είναι η Ελλάδα να πάει σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, στη νέα νομοθεσία για την πράσινη ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση, στην εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού, καθώς και στα υψηλής ποιότητας μεσογειακά προϊόντα της ελληνικής γεωργίας.

    Ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε επενδύσεις στην Ελλάδα τονίζοντας πως η οικονομία θα είναι ανταγωνιστική, μη παραλείποντας να αναφερθεί στην πολύ καλή μόρφωση της νέας γενιάς και επισημαίνοντας ακόμη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον που έχουν δείξει μια σειρά από χώρες για ενεργειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και βεβαίως το ενδιαφέρον της Κίνας και τις επενδύσεις της στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της Ελλάδας να προσεγγίσει τους γείτονές της.

    Τέλος, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ Άκερμαν κλείνοντας τις εργασίες της εαρινής συνάντησης του Ινστιτούτου εξήρε την ομιλία του κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει γιατί έχει αποφασισμένο πρωθυπουργό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε