weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπαρήγα: “Έβαλαν έναν ήλιο κόκκινο και αντί ΠΑΣΟΚ γράφει ΣΥΡΙΖΑ”

Παπαρήγα: “Έβαλαν έναν ήλιο κόκκινο και αντί ΠΑΣΟΚ γράφει ΣΥΡΙΖΑ” | Newsit.gr

Αρνούμενη ότι το Μνημόνιο απέτυχε και προκάλεσε ύφεση, καθώς εντόπισε το πρόβλημα αλλού: «Δυστυχώς, το Μνημόνιο πέτυχε το σκοπό του, που ήταν η απαξίωση της εργατικής δύναμης, εν όψει της περιόδου της ανάκαμψης».

Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της έχει βαθύτατες διαφορές με όλα τα άλλα κόμματα και γι’ αυτό δεν επιθυμεί να μπει σε διάλογο για κυβερνητική συμμαχία. Αναφερόμενη στον κ. Σαμαρά είπε ότι έχει κάνει καραμέλα το νόμο και την τάξη, ενώ για τον κ. Τσίπρα είπε ότι εξήγγειλε ορισμένα άμεσα εύκολα μέτρα, αλλά δεν είπε λέξη για την στάση πληρωμών που επέρχεται σε μισθούς και συντάξεις. Είπε δε, ότι πρέπει να φορολογηθεί μεσα το Κεφάλαιο και όχι να λέγονται εύκολα πράγματα για τους μισθούς των βουλευτών.

«Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να προειδοποίησει το λαό» είπε. Εκανε λόγο για επερχόμενες εξουσίες στην Κομισιόν που θα καταστήσουν τις κυβερνήσεις διακοσμητικά στοιχεία που θα καταφύγουν στην καταστολή. Επίσης, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων και του βαθέματος της κρίσης στην ΕΕ να έχουμε εκδίωξη χωρών από την Ευρωζώνη. «Αυτοί είναι πραγματικοί κίνδυνοι και δεν μιλά κανείς γι’ αυτά» είπε.

«Η κρίση επεκτείνεται παγκόσμια, το ΚΚΕ συναισθάνεται την ιστορική του ευθύνη», τόνισε. «Θα υπάρχει μια κυβέρνηση πολύ  χειρότερη από αυτήν που γνωρίσαμε, της ΝΔ, ή μια άλλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θέλουμε να χρεωθεί ο λαός την χρεοκωπία. Είμαστε ένα κόμμα με εμπειρία να διχαειριστεί κα τον φόβο που θα καλλιεργήσει η ΝΔ και την απογοήτευση που θα δημνιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην την εκμεταλλευτούν αντιδραστικές δυνάμεις»

«Οι αγώνες πρέπει να αντιστοιχούν στις συνθήκες, να υπάρχει οργάνωση και πολιτικοποίηση του κινήματος, χωρίς ταύτιση με τη γραμμή κομμάτων» είπε η γγ του ΚΚΕ, που μίλησε για μέτωπο στη βάση των κοινωνικών δυνάμεων και όχι μόνο των πολιτικών, αναφερόμενη, όπως είπε, στην εργατική τάξη, τους αυτοσπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες.

«Είμαστε ένα κόμμα με πείρα, από τα καλά και τα λάθη, για να αντέξουμε και στην ανηφόρα και στην κατηφόρα. Εχουμε αδυναμίες και δεν θέλουμε να τις χρεωθεί το κίνημα», είπε.

«Δεν γίνεται να είσαι στην κυβέρνηση και να την πολεμάς», τόνισε, και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα παραμείνει στο πλάι του κινήματος για να τα βγαλει πέρα στην επόμενη περίοδο. «Η Βουλή και η κυβέρνηση θα είναι ασταθής, σημείωσε, θα γίνουν πολλές ανακατατάξεις, εμείς θα είμαστε η μόνη συμπαγής ομάδα όταν ένας νόμος μπορεί να αποτραπεί η να ψηφισθεί».

«Ερχεται πολιτική αστάθεια, αλλά αν δεν φοβόμαστε θα έρθει υπέρ του λαού, αλλιώς υπέρ της αντίδρασης και γι’ αυτό συναισθανόμαστε τον ιστορικό μας ρόλο», κατέληξε η κυρία Παπαρήγα.

Σε σχετική ερώτηση η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι δεν είναι μπλόφα η απειλή εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ και χαρακτίηρισε το πρόβλημα «υπαρκτό». Είπε επίσης ότι τυχόν εκδίωξη της Ελλάδας θα γίνει με όρους πτώχευσης, ενώ το ΚΚΕ μιλά για εθελοντική αποδέσμευση.

Η γ.γ του ΚΚΕ θύμισε ότι το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα εμπόδισε κάποιες αρνητικές μεταρρυθμίσεις και το Μνημόνιο ήταν μια προσπάθεια του Κεφαλαίου να κάνει «φαστ-τρακ» αλλαγές. Είπε δε, ότι λογικά ήρθε πρώτα το Μνημόνιο με την καταστροφή της Εργασίας και μετά η καταστροφή του Κεφαλαίου με το «κούρεμα». «Μόνο που το Κεφάλαιο όταν »κουρεύεται» αβγαταίνει. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εργατικά διακαιώματα» είπε η κυρία Παπαρήγα.

«Υπάρχει και το στοιχείο του παιγνίου» σημείωσε η κυρία Παπαρήγα, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας, που υπραμύνθηκε της προεκλογικής θέσης του ΚΚΕ να μην δεχθεί διερευνητική εντολή. «Τα κόμματα έχουν κοντινά προγράμματα, μπορούν να κάνουν κυβέρνηση αν δεν έχουν μικρούς ανταγωνισμούς ή αν τους το επιβάλει η αμερικανική πρεσβεία», τόνισε ειρωνικά.

Η κυρία Παπαρήγα χαρακτήρισε επίσημη κρατική ιδεολογία τα περί «μαύρου και κόκκινου φασιμού», ενώ είπε ότι υπάρχουν σχέδια να αντιμετωπιστεί το ΚΚΕ όπως η Χρυσή Αυγή. Ζήτησε να περιθωριοποιηθεί η Χρυσή Αυγή και ότι είναι κρίμα να έχει βουλευτές, είπε όμως ότι χρησιμοποιείται από θύλακες του συστήματος και ότι μέλη της λειτουργούν ως μπράβοι των επιχειρηματιών, για να ανοίξουν απεργίες.

Η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι «δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα» αν την Δευτερα 18 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην κυβέρνηση.

Σε νέα ερώτηση για τη Χρυσή Αυγή, απάντησε ότι «χρειάζεται ένα καλά μοργανωμένο και περιφρουρημένο κίνημα που θα βάλει όλους αυτούς στο περιθώριο, αν και έχουν θύλακες μέσα στο κράτος». Είπε πάντως ότι «δεν θα έχουν καλή άκρη αυτοί με εμάς».

Αμφισβήτησε ότι ο κ. Τσίπρας θα φέρει νόμο κατάργησης του Μνημονίου. «Ισως φέρει ένα νόμο που να τον »βαφτίσει» αντι-μνημόνιο», σημείωσε. Τόνισε ότι οι αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δευτερεύουσας σημασία: «Δεν λέμε ότι είναι το ίδιο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» εξήγησε, «αλλά ότι κινούνται σε κοινή κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει νέα σοσιαλδημοκρατία. Μπορεί να βάλει έναν κόκκινο ήλιο, σαν τον πράσινο του ΠαΣοΚ και από κάτω να γράφει ΣΥΡΙΖΑ».

Είπε ότι όποια κι αν είναι η κυβέρνηση της επόμενης μέρας, ο λαός πρέπει να παλέψει για το ζήτημα των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων, άρα απέκλεισε να έχει το ΚΚΕ άλλη στάση ανάλογα με την κυβέρνηση. «Πίστωση χρόνου σε κανέναν» είπε, δηλώνοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ λύσει τα προβλήματα δεν θα γίνουν κινητοποιήσεις. «Αλλά δεν ακούσαμε στο πρόγραμμά του τίποτα».

Αρνήθηκε ότι το γεγονός ότι ο κόσμος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι το ΚΚΕ έχει λάθος γραμμή. «Αν ήταν έτσι, το 2009 καλά έκαναν όσοι ψήφισαν ΠαΣοΚ. Εμείς είμαστε πιο αυστηροί με τον κ. Τσίπρα γιατί είναι αριστερός. Από τον Καμμένο δεν ζητάμε τίποτα, από τον Τσίπρα ναι, γιατί μπορεί να δημιουργήσει απογοήτευση».

Είπε ότι η σύγκριση της σημαντικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ είναι αλαζονική και είπε: «Ας μας απελευθερώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ από τα βάσανα όπως το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και συζητάμε μετά. Ενα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να διαπαιδαγωγεί έτσι τον κόσμο. Ούτε κυβέρνηση δεν έγιναν και έγιναν απελευθερωτές».

Τόνισε ότι μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ – ΝΔ είναι χαμένη από χέρι γιατί θα έχει λιγότερη πίστωση χρόνου, ενώ μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιον άλλον, θα μπορούσε να έχει περισσότερη πίστωση χρόνου από τον κόσμο, αλλά σίγουρα θα απογοητεύσει.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για τις διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, η κυρία Παπαρήγα είπε ότι «η στάση αποδοχής της ΕΕ είναι καθοριστική για τη συντηριτικοποίηση δυνάμεων, ακόμα και ευρωπαϊκά ΚΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως μεταλλαχθεί σε κάτι πιο θετικό, αλλά ο κορμός του είναι δυνάμεις που στηρίζουν τον ανθρώπινο καπιταλισμό και στηρίζουν την ΕΕ, κάτι που είναι κρίσιμο».

«Καλό για το λαό θα είναι να μας διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το πιστεύουμε. Αν το κάνει με γεια του με χαρά του», σημείωσε.

Είπε δε ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι «για να παλέψει σήμερα ο λαός και όχι για τη Δευτέρα Παρουσία».

Σημείωσε ότι «το πολιτικό κόστος σε βάρος του λαού προέχει από το εκλογικό κόστος ενός κόμματος. Αν μπούμε σε κυβέρνηση το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο για τον λαό και δεν θα διορθώνεται». Είπε δε ότι το ΚΚΕ ουδέποτε είδε αφ’ υψηλού το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ από το 1968 και μετά το οποίο χαρακτήρισε «οπορτουνιστικό». «Δεν το υποτιμήσαμε ποτέ αυτό το ρεύμα» είπε. Τώρα πλέον, υποστήριξε «έχουμε ανάμειξη του οπορτουνισμού με τη σοσιαλδημοκρατία», θυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε στην Ιταλία.

«Οι αγώνες που έγιναν δεν είναι μονοπώλιο του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Παίξαμε καθοριστικό ρόλο, αλλά όλα κρίνονται στον χώρο δουλειάς. Το κίνημα σήμερα είναι αναντίστοιχο της επίθεσης» είπε και κάλεσε τον κόσμο να γραφτεί στα σωματεία και να ξεκινήξσει τη διαπάλη εκεί, για να αντιμετωισθεί η κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

#TAGS MM