weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπαρήγα: «Να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο η κυβέρνηση»

Παπαρήγα: «Να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο η κυβέρνηση» | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η γγ του ΚΚΕ έγινε δεκτή τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του γνωστοποιήσει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Για πρώτη φορά Προεδρικό Διάταγμα μπαίνει σε διαβούλευση στους φορείς και γενικότερα στην κοινωνία πριν πάει το κείμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχει καμία θέση να γίνει αυτό Προεδρικό Διάταγμα. 

Πρέπει να το στείλει η κυβέρνηση στη Βουλή, σαν στοιχείο του νόμου για το Ασφαλιστικό. Βεβαίως, πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να καταψηφιστεί, να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην μπλέκει την όλη κατάσταση, κάτω από φόβο και πανικό για την γενική κατακραυγή», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους.

Και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς «δικό της είναι το σχέδιο, μέσα στο μνημόνιο είναι, τα έχει συμφωνήσει, να αντιμετωπίσει, λοιπόν, για άλλη μια φορά στην Βουλή, αλλά και κυρίως στους δρόμους, τη λαϊκή κατακραυγή».

Η κα Παπαρήγα τόνισε ακόμη ότι «εάν η κυβέρνηση δεν ακούσει αυτό το πράγμα, φέρνει τον καθένα μπροστά στην ευθύνη του και αναμφισβήτητα και για τον ελληνικό λαό θα θεωρείται υπεύθυνος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Η Αλέκα Παπαρήγα κλήθηκε να σχολιάσει τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υιοθετήσει όλη τη λογική της κυβέρνησης και τη λογική του μνημονίου. Βέβαια, κάτω από τη λαϊκή πίεση, ο καθένας προσπαθεί να πάρει αποστάσεις και ενδεχομένως η λαϊκή κατακραυγή να οδηγήσει και σε περιορισμό του αριθμού των βουλευτών. Εμείς αυτές τις αντιδράσεις τις θέλουμε να είναι καθαρές και ειλικρινείς, ανεξάρτητα από τη βουλευτική έδρα και να μην είναι κάτω από τον φόβο ενός λαϊκού στραπάτσου. Να είναι συνειδητή επιλογή».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς έξω από τα πράγματα και πρόσθεσε: «Είναι πιθανό να γίνουν. Αλλά είτε γίνουν εθνικές εκλογές, είτε όχι, και μόνο ο Καλλικράτης που υπάρχει είναι μεγάλη ευκαιρία να γίνει κάτι διαφορετικό. Γιατί ο ελληνικός λαός τιμωρήθηκε για την ψήφο του 2009. Τιμωρήθηκαν αυτοί που νόμισαν ότι με την αποχή θα συνετίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι ευκαιρία ο Καλλικράτης να είναι η μεγάλη καταδίκη, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ και των κομμάτων εκείνων που διαχειρίστηκαν και κυρίως πολιτεύονται με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, που επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να περάσει τις αλλαγές για το εργασιακό και το ασφαλιστικό από τη Βουλή. «Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αντιληφθεί ότι πρέπει να έρθει στην Ολομέλεια και θα έρθει», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ευθύνες που δεν δείχνει ότι μπορεί να αναλάβει ολοκληρωτικά και πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μείνει αμέτοχος», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία για τα εργασιακά στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε ότι «δεν πρέπει κατά καμία έννοια κάποιοι να αποπειρώνται να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρέχουσα σοβαρή πολιτική κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη «η κρίση δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Νομίζω ότι και μόνο να σκεφτούμε ότι θα γίνουν εκλογές, ο κόσμος θα αρχίσει να μας δέρνει».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά περί «εξαπτέρυγων του ΠΑΣΟΚ», ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Όταν είμαστε σε δύσκολη θέση, λέμε μια κουβέντα παραπάνω. Τον συμπονώ».

Επιστολή Τσίπρα στον Παπούλια

Επικρίνοντας την εισήγηση των αλλαγών στα εργασιακά από την κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με νομοσχέδιο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά με επιστολή που έστειλε χθες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια να περιμένει την έκδοση πρακτικού επεξεργασίας του διατάγματος από το ΣτΕ πριν το υπογράψει.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για κρίση του κοινοβουλευτισμού, στηλιτεύοντας -εκτός της εισήγησης των αλλαγών στα εργασιακά με ΠΔ- και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία κατατέθηκαν «τα περισσότερα», όπως αναφέρει, νομοσχέδια το τελευταίο διάστημα.
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μην υπογράψει το διάταγμα ο Κάρολος Παπούλιας πριν την έκδοση πρακτικού επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ εισηγείται την παραπομπή του σχεδίου του ΠΔ προς επεξεργασία από την Ολομέλεια του Συμβουλίου.
 
Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρει στην επιστολή του ότι αναγνωρίζει «τις περιορισμένες δυνατότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι δεν εισηγείται «την πρόκληση θεσμικής κρίσης».
#TAGS MM