Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Παραιτήθηκε από την αξίωση για αναδρομικά η χήρα του βουλευτή Σπ. Πλασκοβίτη

Παραιτήθηκε από την αξίωση για αναδρομικά η χήρα του βουλευτή Σπ. Πλασκοβίτη

Την αγωγή είχε καταθέσει ο σύζυγος της και διεκδικούσε να του καταβληθούν τα αναδρομικά που έλαβαν οι δικαστές.

Παραιτήθηκε από την βουλευτική αξίωση για αναδρομικές αποδοχές η χήρα του βουλευτή του Σπ. Πλασκοβίτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η αντίστροφη μέτρηση στο θέμα της αύξησης των αποδοχών των δικαστών και βουλευτών άρχισε με την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006 (πρόεδρος ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου) όταν επιδίκασε αναδρομικές αυξήσεις στους δικαστές σε βάθος πενταετίας, κρίνοντας ότι οι αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (κατά συνέπεια αυξήθηκαν και οι αποδοχές των λοιπών δικαστικών λειτουργών).

Στη συνέχεια ο Ν. 3620/2007 προέβλεψε την καταβολή των αναδρομικών δικαστών σε δόσεις για το διάστημα 2002 – 2007, ενώ η τότε Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η νομοθετική ρύθμιση αφορούσε μόνο τους δικαστές. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές άρχισαν να κατατίθενται προσφυγές συνταξιούχων βουλευτών με το ίδιο αίτημα.

Το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσε τους συνταξιούχους βουλευτές, κρίνοντας ότι με βάση το Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής του 1975, οι αυξήσεις των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τους βουλευτές.

Συγκεκριμένα, από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο κρίθηκε ότι “η σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού έχει ως συνέπεια ότι κάθε μεταβολή των συνολικών μηνιαίων αποδοχών αυτού επιφέρει αυτοδίκαια την άμεση αντίστοιχη μεταβολή του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης, που αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού της βουλευτικής σύνταξης”.

Στην απόφαση αυτή αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Ολομέλεια ανέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Τμήμα το οποίο έχει “παγώσει” το όλο θέμα.

Ήδη, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν δικαιωθεί οι τέως βουλευτές Β. Μπρακατσούλας, Αγ. Αγγελούσης και Καλλιόπη Μπουρδάρα οι υποθέσεις των οποίων έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο Τμήμα, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η εκδίκασή τους.

Επίσης εκκρεμούν προς εκδίκαση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αγωγές των κληρονόμων του Γιαν. Σκουλαρίκη, του Αντ. Ντετιδάκη, Ε. Ανθόπουλου και Ν. Παπαηλία.

Διαβάστε επίσης:

Μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος ΔΕΝ θα πάρουν τα αναδρομικά οι τ. βουλευτές!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε