weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές ακόμα και με έναν υποψήφιο – Όλο το πρόγραμμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές ακόμα και με έναν υποψήφιο – Όλο το πρόγραμμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Στις 11 το πρωί της Κυριακής, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για να ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψηφιότητες.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν με ομιλίες του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χήνες Σβόμποντα, του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και του Γιώργου Παπανδρέου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο απολογισμός της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος εν όψει των εθνικών εκλογών από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Παρασκευή σε τεταμένο κλίμα αφού έξω από την αίθουσα στα γραφεία της Ιπποκράτους ήταν οι απλήρωτοι υπάλληλοι του κόμματος.Ο διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν όταν εγκριθεί η σχετική τροπολογία για τις επιχορηγήσεις των κομμάτων από τη βουλη.

Οι κάλπες ανά δήμο

Tα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έχουν αναλάβει ήδη να ενημερωθούν από τους γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ για το πόσες κάλπες θα χρειαστεί να στηθούν στις κατά τόπους περιοχές.

Επιπλέον, έχει ζητηθεί και έχει εξασφαλιστεί από όλους τους δημάρχους της χώρας να υπάρξει διευκόλυνση για τις διαδικασίες της εκλογής, με την παροχή χώρων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. «Δεν θα υπάρξει ενοικίαση χώρων. Θα το λύσουμε μέσω δήμων», τόνιζαν.

Tο ανώτατο όριο εκλογικών τμημάτων είναι ο αριθμός των πρώην καποδιστριακών δήμων (1.000) και διευκρίνιζαν ότι οι κατά τόπους κάλπες θα στηθούν «εφόσον υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξής τους».

Όσον αφορά στο χρηματικό αντίτιμο των 2 ευρώ που θα καταβάλουν όσοι σπεύσουν να ψηφίσουν, θα παραμείνει στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι υπογραφές για τους υποψηφίους

 Δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στην πρόβλεψη του Καταστατικού αναφορικά με τη συγκέντρωση 94 υπογραφών ως προϋπόθεσης για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Δεν αποκλείεται πάντως μετά και από συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων να στηθούν κάλπες μέσα στη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης και να αποφασίσει το Σώμα για το θέμα των υποψηφιοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει εκλογή από τη βάση ακόμη και εάν υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος.

Η κρατική χρηματοδότηση

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων ότι δεν ζητήθηκε καμιά χαριστική ρύθμιση, αλλά από τα χρήματα που δικαιούνται τα κόμματα το 50% να κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση των οφειλών των κομμάτων προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα στα κόμματα προκειμένου να λειτουργήσουν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα ανέκυψε όταν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνθηκε στην τράπεζα Αττικής για δάνειο για το κόμμα της, το οποίο δεν έλαβε με την αιτιολογία ότι δεν έχει συμμετάσχει σε εκλογές ώστε να δικαιούται χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη κατήγγειλε το όλο ζήτημα στον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ξεκίνησε έρευνα ενώ παράλληλα οι τράπεζες σταμάτησαν να εκταμιεύουν τα προβλεπόμενα για τα κόμματα ποσά.

#TAGS MM