Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Παυλόπουλος σε Ντάισελμπλουμ: Τηρήστε αυτά για τα οποία έχετε δεσμευθεί

Παυλόπουλος σε Ντάισελμπλουμ:  Τηρήστε αυτά για τα οποία έχετε δεσμευθεί

Να ανταποκριθούν οι εταίροι μας στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας αναφορικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, περιμένοντας βέβαια και από τους Εταίρους της να εκπληρώσουν και τις δικές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM.

Και υπογράμμισε ότι «για όλους και για μας, κυρίως, είναι καλύτερα να τελειώσουμε αυτή την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας, ότι από την πλευρά μας θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί.

Όλος ο διάλογος:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για τον τρόπο που ασκήσατε τα καθήκοντά σας ως Πρόεδρος του Eurogroup καθ’όλη αυτή την χρονική περίοδο, αλλά, ιδίως, κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης.

Όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουμε, παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις που υπήρξαν, ότι ο ρόλος σας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην περαιτέρω πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Ευρωζώνης υπήρξε θετικός.

Και αυτή η αναγνώριση, σας το λέγω, προέρχεται από όλες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, περιμένοντας βέβαια και από τους Εταίρους της να εκπληρώσουν και τις δικές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, κατά τους κανόνες του ΕSM.

Και νομίζω πως για όλους και για μας, κυρίως, είναι καλύτερα να τελειώσουμε αυτή την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Και, σας επαναλαμβάνω, από την πλευρά μας θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί.

Τρεις επιμέρους παρατηρήσεις μόνον για το Eurogroup θα ήθελα να σας κάνω:

Πρώτον, νομίζω πως για το κύρος του Eurogroup, το οποίο έχετε υπηρετήσει τόσα χρόνια, είναι καλύτερα να ξαναδούμε ορισμένους κανόνες λειτουργίας του.

Είναι ανάγκη ν’αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση για να μπορεί, πραγματικά, να είναι ένα πλήρες Όργανο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή η παρατήρηση είναι παρατήρηση σεβασμού στον ρόλο του Εurogroup.

Δεύτερον, και χωρίς ν’αμφισβητεί κανείς το κύρος και την χρησιμότητα του ΔΝΤ, νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι καιρός είναι ν’αποκτήσουμε, μέσω του ESM, το δικό μας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την ανάλογη εμπειρία σε ό,τι αφορά το Ευρώ και την Ευρωζώνη.

Και τέλος, πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών.

Γιατί το αποτέλεσμα αυτό δεν αφορά μόνο την Γερμανία, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Και νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας μελλοντικά για την υπεράσπιση θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, ιδίως, για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους.

Είναι βασικός ευρωπαϊκός πυλώνας, κύριε Πρόεδρε, το Κοινωνικό Κράτος. Ξέρω καλά τις απόψεις σας, ξέρω καλά τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεσθε. Ξέρω καλά ότι συμφωνείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να υπερασπισθούμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, πριν αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας.

Απ’αυτή την κοινωνική συνοχή εξαρτάται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και η σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Και πάλι καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ.

JEROEN DIJSSELBLOEM: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία, κύριε Πρόεδρε.

Εξάλλου πέρυσι, όταν συναντηθήκαμε στη Χάγη, δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε την κουβέντα που ξεκινήσαμε εκεί.

Και γι’ αυτό χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Τα τελευταία χρόνια πράγματι έχουν καταβληθεί έντονες προσπάθειες, έχει παραχθεί έργο, έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο σε όλη την Ευρώπη.

Και βεβαίως τεράστια πρόοδος και σπουδαία δουλειά έχει γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία, την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης εντός και εκτός.

Είναι γεγονός ότι η πρόοδος έχει σημειωθεί με μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Βλέπουμε όμως ότι σιγά σιγά επανέρχεται η οικονομική ανάκαμψη και αυτό είναι το σημαντικό.

Εσείς και εγώ συμφωνούμε απολύτως: Πράγματι το επόμενο βήμα που πρέπει να πραγματοποιήσουμε αφορά την αξιολόγηση, την ταχύτατη ολοκλήρωσή της, συγκεκριμένα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Και το επόμενο βήμα μετά το πέρας της αξιολόγησης θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ούτως ώστε η Ελλάδα να καταστεί οικονομικώς ανεξάρτητη.

Διότι το τέλος του προγράμματος συνεπάγεται την έναρξη μιας νέας φάσης. Και βεβαίως όλοι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όλοι οι θεσμοί και όλα τα Όργανα, προκειμένου να καταστεί οικονομικώς ανεξάρτητη η χώρα σας.

Βεβαίως πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα. Και αυτή η προσπάθεια αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης προσαρμόζονται, προχωρούν, πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Και αυτό αντιστοίχως θα συνεχίσει ως προσπάθεια και στην Ελλάδα. Εγώ προσωπικά παραμένω πλήρως δεσμευμένος και αφοσιωμένος στην συνέχιση της καταβολής αυτών των προσπαθειών, ούτως ώστε η Ελλάδα, καθώς αυτό φρονώ, να συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και βεβαίως της Ευρωζώνης.

Προκειμένου, λοιπόν, οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα να στεφθούν με επιτυχία, θα παραμείνω υποστηρικτής της προσπάθειας και τούτο δεσμεύομαι να κάνω τους επόμενους μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας μου.

Συνεπώς στόχος μου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το τέλος του προγράμματος και αντιστοίχως η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τούτων λεχθέντων, κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω και σας ευχαριστώ που με δέχεστε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις