Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πέντε “γαλάζιοι” πρώην υπουργοί στην Προανακριτική και με ψήφους της Ν.Δ. – Δεν παραπέμπεται ο Κιλτίδης

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Aπό τους έξι γαλάζιους υπουργούς οι πέντε παραπέμπονται σε Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι και με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, των πέντε από τους έξι πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ως υπευθύνους για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας, επί 282 παρόντων βουλευτών, έχουν ως εξής:

Ευάγγελος Μπασιάκος: Υπέρ της παραπομπής 194 ψήφοι, κατά 81, «παρών» 2, λευκά 4 και άκυρα 1

Πέτρος Δούκας: Υπέρ 177 ψήφοι, κατά 81, «παρών» 13, λευκά 0, άκυρα 11

Αλέξανδρος Κοντός: Υπέρ 186 ψήφοι, κατά 77, «παρών» 4, λευκά 0, άκυρα 15

Γιώργος Βουλγαράκης: Υπέρ 167, κατά 91, «παρών» 17, λευκά 1, άκυρα 6

Κώστας Κιλτίδης: Υπέρ 49, κατά 212, «παρών» 16, λευκά 0, άκυρα 5

Θόδωρος Ρουσόπουλος: Υπέρ 198, κατά 73, «παρών» 7, λευκά 4, άκυρα 0

Μιλώντας ο Πέτρος Δούκας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για την παραπομπή του κάνοντας λόγο για μικροκομματικά οφέλη που βάζουν βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του κράτους. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα εις βάρος του και πως ούτε ένας μάρτυρας δεν άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό εναντίον του. 

Στο υπόμνημά του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει πως «η σημερινή διαδικασία δεν οδηγείται στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ήδη ειλημμένη πολιτική απόφαση» κι αφού επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην Εξεταστική… «ανάπτυξα αναλυτικά τα αληθή γεγονότα», προσθέτει: «Στην εποχή μας όμως, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας. Οι αφορισμού, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκαιο και το άδικο».

Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος προειδοποιεί ότι θα επιδιώξει «με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος τη δικαίωση». «Το ήθος και η αξιοπρέπεια μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης όσο μακρύς κι αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του προς την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Στο υπόμνημά του ο κ. Κοντός υπογραμμίζει πως «δεν προτίθεμαι να παραστώ και να λάβω μέρος στην όλη διαδικασία, διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες» αναφέρει ο κ. Κοντός σε επιστολή του στον Γραμ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα που κοινοποιεί και στον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.

Μιλώντας ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, πως δεν υπέγραψε καμία διοικητική πράξη και δεν έκανε κανένα αποχαρακτηρισμό δημόσιας γης. Μάλιστα, ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει ότι σε ολόκληρη τη δικαστική διερεύνηση δεν υπάρχει πουθενά και δεν αναφέρθηκε από κανένα το όνομά του ούτε μια φορά, επίσης πως δεν γνωρίζει τους μοναχούς και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Άγιο Όρος. Αίσθηση προκάλεσε η φράση του κ. Βουλγαράκη ότι “είμαι εδώ όχι για κάτι που έκανα ή για κάτι που δεν έκανα ως πρώην υπουργός ή πολιτικός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο, ως Γιώργος Βουλγαράκης και λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. 

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε ότι η σύσταση Προανακριτικής υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και διώξεις συγκεκριμένων πολιτικών και κλίματος κατασκευής ενόχων. Μάλιστα, δήλωσε ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και επεσήμανε ότι έχει πουλήσει τη μισή του περιουσία όσο ήταν είναι στην πολιτική και δεν έχει αγοράσει ποτέ τίποτα. “Είναι κρίμα να αναζητάτε σε εμένα το σκάνδαλο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κιλτίδης δήλωσε πως βρίσκεται στη Βουλή, χωρίς να υφίσταται διοικητική πράξη είτε δική του από κάποιον υφιστάμενο που να ενέπιπτε στην αρμοδιότητά του. Μάλιστα, τόνισε πως και για την Ουρανόπολη εκείνος άσκησε πολιτική και όχι δικαιοπραξία.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τάχθηκε υπέρ της αθωότητας του κ. Βουλγαράκη, του κ. Κιλτίδη, του κ. Ρουσόπουλου, αλλά επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας πως ήξερε από τον οικείο Νομάρχη, τον κ. Ψωμιάδη που του έστειλε επιστολή. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε “τι σας ενοχλεί εφόσον ξεκίνησε μια διαδικασία, να ολοκληρωθει; γιατί να είναι καταδικασμένοι μια ζωή;

Στη μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τους Α. Κοντό, Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Κ. Κιλτίδη θα στηθούν έξι κάλπες για τον καθένα και καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι για την παραπομπή δεν αποκλείονται διαρροές και από τα δύο μεγάλα κόμματα

Οι κύριοι Δούκας και Μπασιάκος κατηγορούνται”για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος”, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος για “ηθική αυτουργία” στην τέλεση αδικημάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Αγωγή του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου

Απολογείται σήμερα ο Αγγέλου για το Βατοπέδι

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε