weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πέρα από κάθε προσδοκία το «κούρεμα» – Έφτασε το 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των CACs – Σε άπταιστα… αγγλικά η ανακοίνωση του υπουργείου!

Πέρα από κάθε προσδοκία το «κούρεμα» – Έφτασε το 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των CACs – Σε άπταιστα… αγγλικά η ανακοίνωση του υπουργείου! | Newsit.gr

Μόλις τα ρολόγια έδειξαν 08:00 ακριβώς, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε άπταιστα αγγλικά, για το ποσοστό συμμετοχής στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο, ξεπέρασε τις προσδοκίες και «έκλεισε» στο 95,7% μετά την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CACs). Το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές έφτασε στα 85,5%.

Τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα που κουρεύτηκαν ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ποσοστό 85,8% και το 69% ανήκει σε ξένο δίκαιο. Παράλληλα, δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου για τη συμμετοχή κατόχων ομολόγων διεθνούς δικαίου, όπως επιβεβαίωσε στη δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το 5,3% των ομολογιούχων που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάχθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

“Εντυπωσιακή και μη αναμενόμενη διεθνώς επιτυχία” χαρακτήρισε την διαδικασία του PSI ο υπουργός Οικονομικών της Βουλής, τονίζοντας πως “πλέον η κατάσταση είναι βιώσιμη και η χώρα γίνεται και πάλι ανταγωνιστική”

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη διαδικασία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τόνισε ωστόσο ότι εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία καθώς “για πρώτη φορά στην δημοσιονομική ιστορία της χώρας έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το δημόσιο χρέος.  Η μείωση των ετήσιων απαιτήσεων για εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνει τις πιθανότητες για πλεονάσματα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για συμφωνία άνευ προηγουμένου.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, στο NewsIt, στέλνοντας και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «είναι η τελευταία μας ευκαιρία».

«Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων από την Ελλάδα. Το ελληνικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω συνεργασίας και καλής πίστης», αναφέρει η πρώτη επίσημη αντίδραση του IIF.

Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώσει ότι «ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε».

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα
Στις 12:30 (όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο) ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί αν τελικά θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CACs) αλλά και το τί θα γίνει με όσους τελικά δε δήλωσαν συμμετοχή στο PSI, ενώ το απόγευμα στις 18:00 συνεδριάζει ξανά και το υπουργικό συμβούλιο.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και στις 20 Μαρτίου, αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup για το τυπικό «πράσινο φως» στο νέο δάνειο των 130 δισ., θα μπουν στα ελληνικά ταμεία και τα πρώτα χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ιστορική η συμφωνία. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία»

Γλιτώνουν το κούρεμα με το κόλπο του τρένου;

Βενιζέλος: Ευχαριστώ εκ μέρους της Ελλάδας

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το ελληνικό κούρεμα

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας

Σημαντικό βήμα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης

Βερολίνο: «Βήμα σταθεροποίησης το ελληνικό κούρεμα»

Μπαρουέν: «Καλή είδηση το κούρεμα της Ελλάδας»

15 Μαρτίου το ΔΝΤ αποφασίζει το ποσό συμμετοχής του στο νέο πακέτο βοήθειας

Τι σημαίνει PSI, ρήτρες CACs και ο στόχος της απαρτίας

Λαγκάρντ: «Μύρισε άνοιξη!»

Πάνω από 85% η συμμετοχή – Ξεπέρασε το 95% σύμφωνα με το Reuters – Στις 08:00 οι επίσημες ανακοινώσεις

«Η Ευρώπη δε μας δημιουργεί πια κινδύνους»

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος – Τέλος στην προθεσμία για το PSI – Reuters: Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή

 

#TAGS MM