weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Πέρασε» από την Επιτροπή ο Προϋπολογισμός για το 2013

«Πέρασε» από την Επιτροπή ο Προϋπολογισμός για το 2013 | Newsit.gr

Η Δημοκρατική Αριστερά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της υπερψήφισης του Προϋπολογισμού, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, όταν δεν προέβαλλαν τη βεβαιότητά τους για την ειλικρίνεια του Προϋπολογισμού, υπογράμμιζαν την ανυπαρξία εναλλακτικών επιλογών εντός της ευρωζώνης, απέναντι σε μία αντιπολίτευση αντιμνημονιακού χαρακτήρα, που θεωρούσε εκ προοιμίου αποτυχημένο το εγχείρημα του Προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που μας λένε είναι να καταγγείλουμε μονομερώς το χρέος. Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς πως όταν το καταγγείλουμε θα το συγχωρέσουμε; Υπάρχει και Διεθνές Δίκαιο! Ή μήπως να καταγγείλουμε και το Διεθνές Δίκαιο;» παρατήρησε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ). «Ο Προϋπολογισμός είναι ειλικρινής και ρεαλιστικός, απλά η αντιπαράθεσή μας είναι ιδεολογική» υποστήριξε.

«Προβλέπετε ανεργία 23,7%, όταν τα επίσημα στοιχεία λένε πως τον Ιούλιο του 2012 ήταν 25,1%. Πώς με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης (- 4,5%) θα καταφέρετε να έχετε ανεργία μικρότερη απ’ αυτήν που είχαμε προ έξι μηνών;» αντείπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναφέρονται όλοι οι κίνδυνοι» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Υπάρχει μια διεθνής συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές και υπάρχει ο κίνδυνος, αν ο πολλαπλασιαστής είναι μεγαλύτερος, κάποιες απ’ τις εκτιμήσεις του μεσοπρόθεσμου να φανούν ως μη ρεαλιστικές. Όμως για πρώτη φορά κατατίθεται μεσοπρόθεσμο που να ενσωματώνει και αυτά τα στοιχεία» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή τις δυσμενείς πρόνοιες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στην οποία «μπήκαμε εν γνώσει μας και ο πυρήνας του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε».

«Ας μας καταθέσουν μία πρόταση για έξοδο απ’ την ύφεση, υπολογίζοντας τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν, ας μας πούνε τις πηγές χρηματοδότησης και δανεισμού- Ρώσους, Κινέζους, Νεφελίμ» ανέφερε για την αντιπολίτευση ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ). «Οι Νεφελίμ μάλιστα, ίσως είναι πιο συνεννοήσιμοι και επιδείξουν καλύτερη διάθεση από τους δανειστές μας, που δεν θα είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν την πρόταση των συναδέλφων» σάρκασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Τιτλοποιείστε το κατοχικό δάνειο! Εγγράψτε το ως απαιτήσεις στον Προϋπολογισμό και φέρτε τους δανειστές σε συζήτηση!» απάντησε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Έχει αποδειχθεί πως η συνταγή του Μνημονίου μάς οδήγησε στην ύφεση και έχει καταγγελθεί πως ήταν σε γνώση του ΔΝΤ εξ αρχής. Γιατί δεν ζητήσατε αποζημίωση; Διαπραγματευτείτε να εξασφαλίσετε πως δεν θα πληρώσουμε τα 12 δισ. που πήρε ο κ. Ντράγκι με την παρέα του, αγοράζοντας υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Αν δεν μπορείτε εσείς, τη διαπραγμάτευση θα κάνουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις όταν έρθουν στην εξουσία» τόνισε ο κ. Μαριάς.

«Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και να εφαρμοστεί η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων (σ.σ. μικρότερες περικοπές για τους οικονομικά ασθενέστερους σε περίπτωση που τα έσοδα απ’ τη φοροδιαφυγή αποδειχθούν μεγαλύτερα)» ανέφερε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Η οριστική ψήφος και θέση της ΔΗΜΑΡ, θα καθοριστεί με πολιτικά κριτήρια- και αφού θα έχουν συνυπολογιστεί, αφ’ ενός τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και αφ’ ετέρου η αναγκαιότητα να προχωρήσει η χώρα μπροστά» σημείωσε.

«Πρόκειται για προϋπολογισμό που κοινωνικοποιεί τη φτώχεια, με τον φτωχό να μοιράζεται το υστέρημά του, με τον απόλυτα εξαθλιωμένο, για να μείνει το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο» υποστήριξε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στον προϋπολογισμό αν δεσμευτεί ο Στουρνάρας για ισοδύναμα μέτρα

#TAGS MM