Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Πήρε… μεταγραφή ο Τσίπρας [pic]

Τσίπρας φανέλα Σικάγο

Παίκτης των… Σικάγο Καμπς, των πρωταθλητών στο μπέιζμπολ μπορεί να θεωρείται πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Θα περίμενε κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπαιρνε δώρο, κατά την παραμονή του στο Σικάγο, μια φανέλα των Μπους. Ή του Μάικλ Τζόρνταν. Αλλά οι Έλληνες ομογενείς προτίμησαν μια άλλη φανέλα.

Αυτή των πρωταθλητών του μπέιζμπολ, Σικάγο Καμπς.

Έδωσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό μια φανέλα της ομάδας με το όνομά του τυπωμένο και τον αριθμό 1.

Ένας… Έλληνας, μια κατάρα, ένα πρωτάθλημα

Λένε πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, κάποιον Έλληνα θα βρεις. Ειδικά στο Σικάγο, όπου υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες.

Τον Νοέμβριο του 2016, οι Σικάγο Καμπς κατέκτησαν το πρωτάθλημα μπέιζμπολ. Το κατάφεραν μετά από 108 χρόνια. Αμέσως, έγινε γνωστή η ιστορία με την… “κατάρα του τράγου”. Την κατάρα που έριξε στην ομάδα ένας Έλληνας οπαδός τους.

Το όνομά του, Βασίλης Σιάνης, με καταγωγή από τον Παλαιόπυργο Αρκαδίας. Μετανάστευσε το 1912 στις ΗΠΑ. Είχε ταβέρνα απέναντι από το γήπεδο της ομάδας.

Ο… αστικός μύθος λέει ότι κάποια μέρα, βρήκε έξω από το εστιατόριό του ένα κατσικάκι, που είχε πέσει από ένα φορτηγό. Το κράτησε και μετονόμασε την ταβέρνα του σε Billy thw Goat.

Η ταβέρνα, φυσικά, ήταν στέκι για τους οπαδούς των Καμπς και όχι μόνο.

Φανατικός οπαδός

Ο Βασίλης Σιάνης ήταν φανατικός οπαδός των Καμπς και δεν έχανε αγώνα. Το 1945, στην τελευταία εμφάνιση της ομάδας σε τελικό (κόντρα στο Ντιτρόιτ) μέχρι το 2016, ο Σιάνης αποφάσισε να πάρει μαζί τον… Μέρφι. Έτσι είχε ονομάσει την κατσίκα του.

Ήταν 6 Οκτωβρίου 1945. Ο Σιάνης αγόρασε δυο εισιτήρια: ένα για εκείνον κι ένα για τον Μέρφι. Οι Καμπς αντιμετώπιζαν τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς στον 4ο τελικό της σειράς. Προηγούνταν 2-1 στις νίκες. Ήθελαν 2 ακόμα για να κατακτήσουν τον τίτλο.

Στην είσοδο του γηπέδου, όμως, του απαγόρευσαν να περάσει μαζί με την κατσίκα. Απαγορευόταν η είσοδος σε ζώα, του είπαν.

Τότε, απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη της ομάδας, P.K. Wrigley. «Αφήστε τον Μπίλι να μπει, αλλά όχι την κατσίκα», είπε ο Wrigley. «Γιατί όχι την κατσίκα;» τον ρώτησε ο Σιάνης. «Γιατί βρωμάει» ήταν η απάντηση του ιδιοκτήτη των Καμπς.

Έξαλλος από την απαγόρευση, ο Σιάνης καταράστηκε τους Καμπς, σύμφωνα με το… μύθο. «Οι Καμπς δεν θα ξανακερδίσουν. Δεν θα κερδίσουν ποτέ ξανά παγκόσμιο πρωτάθλημα όσο η κατσίκα δεν επιτρέπεται να μπει στο Wrigley Field (σ.σ. το γήπεδο των Καμπς).

Η… εκδίκηση

Όταν οι Καμπς έχασαν τρία συνεχόμενα παιχνίδια και έχασαν το πρωτάθλημα, ο Σιάνης φέρεται να έστειλε ένα τηλεγράφημα στον Wrigley. «Ποιος βρωμάει τώρα;».

Οι οπαδοί των Καμπς και η διοίκησή τους ήταν πεπεισμένοι ότι η κατάρα είχε πιάσει τόπο. Τόσο που το 1973 επέτρεψαν στον Σαμ Σιάνη (ανιψιό του Βασίλη) να βάλει μια κατσίκα στο γήπεδο. Γιατί; Για να αρθεί η κατάρα…

Με πληροφορίες από billygoattavern.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις