Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Λ. Παπαδήμος – “Τι θα συμβεί εάν βγούμε στη δραχμή”

– Ο Π. Καμμένος από τη Νέα Δημοκρατία είπε ΟΧΙ και τέθηκε εκτός ΚΟ της ΝΔ
– Απο το ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ Τσετίν Μαντατζή και ο κ. Κατσούρας καταψήφισαν τη νέα κυβέρνηση
– Ναι από Μ. Αποστολάκη και Ελ. Παπαδημητρίου και όχι από τον Γ. Δημαρά, Σακοράφα και Κουρουπλή
– Όλα τα κόμματα της Αριστεράς δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης
 

Με 255 ψήφους η Βουλή παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, καθώς και από τους ανεξαρτήτους που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και από τους Γιώργο Λιάνη, Μιλένα Αποστολάκη, Έλσα Παπαδημητρίου και Σωτήρη Χατζηγάκη.

Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, από τους οποίους καταψήφισαν 38 βουλευτές. Εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψήφισαν και οι Πάνος Καμμένος (ΝΔ), Χρήστος Κατσούρας και Τσετίν Μαντατζή (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη θέση των κομμάτων τους.

Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του.

Από την ψηφοφορία, εκτός από τους βουλευτές που βρισκόταν σε αποστολές στο εξωτερικό και ψήφισαν με επιστολική ψήφο, απουσίαζαν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), Αικατερίνη Περλεπέ Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Σιδηρόπουλος (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι, όμως, με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης, όπως οι Γ. Μαυρίκος, Ιωάννης Ζιώγας και Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ) που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, των οποίων η ψήφος δεν καταγράφεται στο τελικό αποτέλεσμα.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Κάθε μια από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία “κλείνει” η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε επίσης ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει με το τέλος της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Γιατί πρέπει να μείνουμε στο ευρώ

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ο κ. Παπαδήμος τόνισε: “Συμφωνώ με την παρατήρηση ότι είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν. Όμως τα προβλήματα θα αυξηθούν αν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη. Η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού, έχει επιπτώσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γίνεται δυσμενέστερη η εξόφληση του χρέους, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές”.

“Αντίθετα”, συνέχισε ο πρωθυπουργός “με τη συμμετοχή της χώρας ευρωζώνης συνεπάγονται και οφέλη εφόσον ασκείται η κατάλληλη πολιτική. Αυτή είναι αλήθεια και δεν είναι εκβιασμός. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν”.

“Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε αν εφαρμόσουμε μια πρόσφορη πολιτική που θα προάγει την ανάπτυξη και την συστράτευση του ελληνικού λαού και δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Για το θέμα των υπογραφών

Αιτιολόγησε τις εγγυήσεις, τις οποίες ζητούν οι εταίροι μας, εξήγησε: “Προκειμένου να συνεχίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί να μας στηρίζουν, δεν αρκεί η δέσμευση της κυβέρνησης βραχείας συνεργασίας. Ζητείται και η ρητή δέσμευση των αρχηγών που συμφωνούν με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που απορρέουν από αυτές. Η δέσμευση ζητείται διότι οι Ευρωπαίοι και θεσμικοί εταίροι μας δεσμεύονται σε πολυετή στήριξη της χώρας μας”.

Ο νέος πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση χρέους που πλήττει όλη την ευρωζώνη, λέγοντας πως μία αιτία είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες και τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Επίσης, δήλωσαν πως οι χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί δεν έχουν τη δύναμη πυρός για να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης και αυτό είναι άλλη μία αιτία για την κλιμάκωση της κρίσης.

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι αισιόδοξος πως οι ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης στο τέλος θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις και τα κατάλληλα μέτρα για να εδραιωθεί η οικονομική ευημερία των λαών. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα έτσι ώστε όταν η ευρωζώνη βγει από την κρίση, τότε η Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι μέλος της.

Μία βασική αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδήμος είναι το καθεστώς του δανεισμού, λέγοντας πως δεν υπήρχε δανεισμός για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων, αλλά μόνο δανεισμός για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαμαράς: Όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν την θητεία και τον ρόλο της νέας κυβέρνησης την υπονομεύουν

Θα καταψηφίσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάτατζη – Το μεσημέρι η ψήφος εμπιστοσύνης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε