weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε η συμφωνία – Το κούρεμα θα φτάσει στο 50%

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε η συμφωνία – Το κούρεμα θα φτάσει στο 50%
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λίγο μετά τις 4 το πρωί, έκλεισε μια ευρεία συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών με τους εκπροσώπους των τραπεζών-κατόχων ελληνικών ομολόγων, για απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, σε ποσοστό 50%.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων σε τηλεγράφημα του Associated Press – που επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το οποίο παράλληλα προκύπτει και από γαλλικές διπλωματικές πηγές. Αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες και επίσημες ανακοινώσεις, προσεχώς.

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν και πάλι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης για την τελική έγκριση των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.
Νωρίτερα είχε παιχτεί ένα σκληρό θρίλερ για το αν θα καταλήξουν ή όχι σε συμφωνία. Προηγήθηκαν δύο χωριστές συναντήσεις μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον εκπρόσωπο των τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα.
 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται να είχε θέσει στον κ. Νταλάρα το δίλημμα είτε αποδέχεται «κούρεμα» του χρέους στο 50%, είτε αυτό θα επιβληθεί με απόφαση της ευρωζώνης.

 

Γύρω στην 01:00 το βράδυ μάλιστα ο Τσαρλς Νταλάρα είχε ανακοίνωσε ότι « δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα επίπεδο ». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Διεθνής Ένωση Τραπεζών παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με στόχο να εξευρεθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση.

 Εξάλλου, σύμφωνα με ειδησιογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται το σχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αυξήσει τη δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο 1 τρις ευρώ., με σκοπό να παράσχει βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

  Προηγουμένως, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επί της αρχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 108 δις. ευρώ και τα λεγόμενα σκληρά ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9% ως τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων δεν θα αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ενίσχυση 30 δις ευρώ, της Ισπανίας 26,16 δις. ευρώ και της Ιταλίας 14,77 δις. ευρώ.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Από σήμερα πια η Ελλάδα φαίνεται πως και επίσημα μπαίνει σε καθεστώς κηδεμονίας, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του NewsIt από τις Βρυξέλλες στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται μεταξύ άλλων ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαργμοής του ελληνικού προγράμματος πέρα των γνωστών τριμηνιαίων αξιολογήσεων της τρόικας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα εγκατασταθεί μόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα, και όπως αναφέρει το προσχέδιο ειδικοί τεχνοκράτες που θα εργάζονται στενά και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να παίρνει αποφάσεις εάν δεν έχει το πράσινο φως από το κλιμάκιο της τρόικας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπάρχουν τεχνοκράτες που θα επιβλέπουν τα υπουργεία και πως αυτά εκτελούν σωστά τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το προσχέδιο -χαρακτηριστικό της κηδεμονίας στη χώρα μας – σε περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες  επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας. Αυτές μάλιστα δεν θα είναι απλά επιφυλάξεις, αλλά θα είναι προφανώς δεσμευτικές κάτι σαν εντολές.

Μοναδικό αγκάθι που ακόμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση είναι για το εάν το μόνιμο κλιμάκιο στην Αθήνα θα έχει δικαίωμα υπογραφής ή όχι. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο η νέα δομή παρακολούθησης της Ελλάδας θα βοηθάει περαιτέρω την τρόικα για την καλύτερη αποτίμηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας.

Όλα αυτά αναφέρονται στο προσχέδιο και το οποίο δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt, η κυβέρνηση αντιδρά εντονότατα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όπως αναφέρουν κύκλοι της ελληνικής αντιπροσωπείας θα δώσουν σκληρή μάχη για να μην περάσει τελικά η συγκεκριμένη αναφορά στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα υπάρχει ειδική αναφορά για την ενίσχυση της διοίκησης του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και μόχλευση των κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Επίσης, οι εταίροι μας αναμένεται να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα γίνει επίσης χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν ένα περιθώριο μέχρι τέλη Νοεμβρίου για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Χρηματοπιστωτικού Μηχανισμού Στήριξης με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης που αφορά την Ελλάδα και που ακόμη συνεχίζεται, είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που όμως ακόμη δεν μπορούν να διασταυρωθούν, τα εξής:
 
Μείωση χρέους κάτω του 50% με απόδοση 90 δισ. σε ιδιώτες για το roll over
Νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα ύψους 130 δισ. απευθείας στην Ελλάδα
Νέα μείωση επιτοκίων
Ειδικό καθεστώς για τις ελληνικές τράπεζες, με μικρότερο κούρεμα
Η διαρκής επιτήρηση αντικαθίσταται από τον όρο τεχνική βοήθεια που θα είναι υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέταζαν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν οι ίδιοι στη διάρκεια της νύχτας με τις πιστώτριες της Ελλάδας τράπεζες για να τις πείσουν να αποδεχθούν μία απώλεια της τάξης του 50%, όπως ανακοίνωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. Κάτι το οποίο τελικά έκαναν.

«Θέλουν να συναντηθούν με τις τράπεζες» με αυτό το σκοπό, πρόσθεσε αυτή η πηγή. Η Γαλλία και η Γερμανία αυτή τη στιγμή συμφωνούν να ζητήσουν από τις ιδιωτικές τράπεζες συνολικές απώλειες «λίγο μεγαλύτερες του 50%» στην αξία των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας από το 160% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 120% το 2020.

Εξάλλου, σύμφωνα με αυτό το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ιδιωτικές τράπεζες θα ανανεώσουν με τη λήξη τους τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους με όρους πιο ευνοϊκούς για την Ελλάδα. Αυτό θα επιτρέψει να καταλήξουν τελικά σε ένα «κούρεμα» «λίγο μεγαλύτερο του 50%». Παρόλα αυτά οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προσκρούουν στις εγγυήσεις που ζητούν σε αντάλλαγμα των απωλειών που θα υποστούν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Όσον αφορά για το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σχεδόν αποφασισμένοι να μην αφήσουν την Ελλάδα να δανειστεί κανονικά εάν δεν φτάσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που υπολογιζεται να συμβεί περί το 2020. Πάντως, για να γίνει κάτι τέτοιο, να φτάσει δηλαδή το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

«Συμφωνήσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας», δήλωσε ο Τουσκ, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9%, ένας στόχος «που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012», σύμφωνα με το κείμενο.

Το κείμενο της συμφωνίας προσθέτει ότι εν αναμονή της επίτευξη του στόχου του 9% «οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διανομή μερισμάτων και την καταβολή μπόνους». Στη συμφωνία δεν προβλέπεται πάντως το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο εκτιμάτα στα 108 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Αυτός ο αριθμός «θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω από τις ευρωπαϊκές αρχές», διευκρίνισε ο πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

ΤΟ NEWSIT ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ναι από την γερμανική Βουλή στο σχέδιο Μέρκελ – «Mόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα!», ζητάει η καγκελάριος

Η νέα πρόταση των τραπεζών για το χρέος της Ελλάδας

Ενότητες
#TAGS MM