Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ποιός είναι αυτός ο Ζίζεκ;

Ποιός είναι αυτός ο Ζίζεκ;

Ήρθε καλεσμένος του Αλέξη Τσίπρα και στο κατάμεστο αίθριο του Μοευσείου Μπενάκη μίλησε για την οικονομία, για την Ελλάδα και για την κρίση.

Είναι σλοβένος και είναι και φιλόσοφος. Ο Σλαβόι Ζίζεκ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα. Είχε ξαναέρθει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2010, προσκεκλημένος τότε από το «Αριστερό Βήμα» για μια διάλεξη με θέμα «Ζώντας στην εποχή των τεράτων – Η κρίση, η Ευρώπη, ο κομμουνισμός», τίτλος που παρέπεμπε στον Αντόνιο Γκράμσι ( «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων»).

‘Ηδη, από εκείνη την περίοδο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο κ. Τσίπρας είχαν βρει κοινούς προσανατολισμούς με τις απόψεις του σλοβένου φιλόσοφου.

Εδώ μπορεί να χρειάζεται μετάφραση, αλλά όπως λεει το βιογραφικό του, δουλεύει στο πλαίσιο των παραδόσεων του Χεγκελιανισμού, του Μαρξισμού και της Λακανιανής ψυχαναλυτικής.

Ο Ζίζεκ έχει σημαντική συμβολή σε τομείς όπως η πολιτική θεωρία, η θεωρία του κινηματογράφου και η θεωρητική ψυχανάλυση.

Γράφει το βιογραφικό του: Ο Ζίζεκ αντλεί παραδείγματα από τη μαζική κουλτούρα για να εξηγήσει τη θεωρία του Ζακ Λακάν και τις χρήσεις της λακανιανής ψυχαναλυτικής, και θέσεις της χεγκελιανής φιλοσοφίας και της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας για να ερμηνεύσει τα κοινωνικά φαινόμενα. Τα θέματα που διαπραγματεύεται στα γραπτά του συμπεριλαμβάνουν την υποκειμενικότητα, την ιδεολογία, τον καπιταλισμό, το φονταμενταλισμό, το ρατσισμό, την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την παγκοσμιοποίηση, τον Πόλεμο στο Ιράκ, την επανάσταση, την ουτοπία, τον ολοκληρωτισμό, το μεταμοντερνισμό, τη μαζική κουλτούρα, την όπερα, τον κινηματογράφο, την πολιτική θεολογία και τη θρησκεία.

Είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με το μοντέλο από την Αργεντινή Analia Hounie.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντιμπέιτ Σαμαρά-Τσίπρα τη Δευτέρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε