Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ποιος είναι ο Γιάννης Σμπώκος

Ποιος είναι ο Γιάννης Σμπώκος

Ο άνθρωπος πίσω από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο γενικός γραμματέας εξοπλισμών που κάποτε «έλυνε κι έδενε» στο ΥΕΘΑ, αλλά πλέον κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Άκης-gate…

Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1951. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, παντρεμένος με την επίσης πολιτικό μηχανικό Ντίνα Νικολοπούλου και έχουν δυο παιδιά, έναν γιο μαθηματικό και μια κόρη γιατρό.
Μόνιμη κατοικία του είναι μια βίλα στο Κεφαλάρι, αλλά τις τελευταίες μέρες –λίγο πριν συλληφθεί το απόγευμα της Τρίτης- είχε κάνει… σπίτι του, το γραφείο του επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Μεγάλωσε στα Ανώγεια και δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με την Κρήτη. Λέγεται μάλιστα πως όποτε κατέβαινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον συνόδευαν πάντα μαυροπουκαμισάδες.

Τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Άκης ήταν ουσιαστικά το Νο2 του κόμματος και ο εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Σμπώκος ήταν ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Το 1991 εξελέγη για πρώτη (και μοναδική) φορά βουλευτής. Κατέβηκε στο Ρέθυμνο. Εξελέγη και το 2000 και πάλι στο Ρέθυμνο, αλλά δε μπήκε ποτέ στη Βουλή, αφού η εκλογή του ακυρώθηκε από το εκλογοδικείου μετά από ένσταση του Ε. Λουκάκη.

«Υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΕΜΠΑΕ 1996 – 2000) όλων των εποχών», αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του.

Αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001. Τον ίδιο χρόνο, στις 24 Οκτωβρίου, μετακινήθηκε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΥΕΘΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, ενεπλάκη και το όνομά του. Στις σημειώσεις του πρώην υπουργού, το όνομά του αναφέρεται συχνά, με τον Άκη να του ζητάει επιτακτικά λεφτά. Η συμπληρωματική απολογία του (επίσης κατηγορούμενου) Νίκου Ζήγρα τον εμφανίζει ως πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση.


Η απολογία του ξαδέρφου του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται πως ώθησε τις αρχές να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης του, ως ύποπτου φυγής. Σήμερα, οδηγείται στον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάθεση Ζήγρα «έκαψε» τον Σμπώκο – Σήμερα σε εισαγγελέα και ανακριτή

Συνελήφθη ο Γιάννης Σμπώκος: “Ρε παιδιά μελετώ τη δικογραφία τώρα” – Τον θεώρησαν ύποπτο φυγής

Νέες προθεσμίες μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου έλαβαν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Άκης: «Ρε Σμπώκο, ανέχεσαι να έχω βρεθεί ζητιάνος!»

Άκης-Σμπώκος.Μαζί και στη φυλακή.Τι λέει ο “Ανωγιανός” για τις αγορές εξοπλισμών

Κόλαφος το κατηγορητήριο για τον Σμπώκο – “Έβγαλε 80 εκατ. ευρώ από μίζες”

Τσοχατζόπουλος-Σμπώκος: Από τ΄Ανώγεια στα κατώγια μέσω ημερολογίων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε