Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ποιος θέλει να αναλάβει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ;

Ποιος θέλει να αναλάβει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ;

Πριν από λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και στενός πολιτικός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκος Σαλαγιάννης ενημέρωσε εγγράφως με επιστολή του τους υπαλλήλους του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να τηρήσει τη υπόσχεσή του για καταβολή των δεδουλευμένων μέρος αυτών, εξαιτίας και των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων.

Για φέτος οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν πληρωθεί τα επιδόματα Πάσχα και αδείας καθώς επίσης και 3 ή 4 πεντακοσάρικα έναντι… Το θέμα αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα όσοι φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ηνία του κόμματος ξέρουν ή θα πρέπει να ξέρουν, κάτι το οποίο γνωρίζει και βιώνει ήδη πολύ καλά ο νυν πρόεδρος, ότι θα φορτωθούν και τα χρέη του κόμματος που είναι ουκ ολίγα.

Ο «εμφύλος» που έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ μέσα από την αναφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει και οικονομική διάσταση, καθώς εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει το χρέος…

Το ζήτημα είναι αρκετά μπερδεμένο αφού ουδείς μπορεί να απαντήσει με απόλυτο και καθαρό τρόπο στο ερώτημα αν ένα κόμμα πτωχεύει και εν πάση περιπτώσει οι επίγονοι μπορούν να ξεφορτωθούν ή όχι το χρέος, εάν υποθέσουμε βέβαια ότι ουδείς από τους επίδοξους δελφίνους δεν επιθυμεί να κλείσει το «μαγαζί».

Ο κ. Βενιζέλος και όποιος εν τέλει μπορεί να είναι ο ένοικος της Ιπποκράτους στο μέλλον εφ΄ όσον συνεχίσει να φέρει το σήμα και το όνομα θα παίρνει χρηματοδότηση, 6,5 ευρώ ανά ψήφο, αλλά θα φέρει και το βάρος του χρέους που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ανέρχεται στα 98 εκατομμύρια ευρώ, όπως άλλωστε έχει καταγράψει και το πρακτορείο REUTERS σε πρόσφατο δημοσίευμα του.

Oι υποχρεώσεις αυτές μάλιστα λήγουν μέσα στο 2013, ενώ συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 125 εκατομμυρίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ έλαβε συνολικά από την κρατική επιχορήγηση το ποσό των 3.947.842,11 ευρώ και 68.476 ευρώ από εισφορές ιδιωτών.

Πάντως με βάση το νόμο Γιαννίτση, η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται στο 0,75 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού, αντί του 1,02 τοις χιλίοις που ήταν παλιότερα. Για παράδειγμα αν το 2013 τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού φτάσουν τα 52 δισ. ευρώ τότε οι οικονομικές ετήσιες ενισχύσεις για το ΠΑΣΟΚ ανέρχονται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ από 21,75 εκατομμύρια που πήρε το 2011!

Με άλλα λόγια ο Πασοκικός «εμφύλιος» δεν υπονομεύει μόνο την ίδια του την πολιτική βιωσιμότητα έχει να κάνει με τη οικονομική του βιωσιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ; – Η ιστορία του κόμματος που σημάδεψε την Ελλάδα

 

“Άστεγο” το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα – ΦΩΤΟ

 

Αχαϊα:”Σήκω Ανδρέα για να δεις” τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ-Δείτε βίντεο!

 

Το τέλος του ΠΑΣΟΚ;

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε