Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Πολιτική συμφωνία για να μην υπάρξει χρεοκοπία – Τα ραντεβού του Α. Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα είναι η πλέον κρίσιμη για τη χώρα που βρίσκεται υπό ασφυκτική οικονομική πίεση. Ο Α. Τσίπρας θα επιχειρήσει σήμερα και αύριο να “ξεκλειδώσει” μια πολιτική λύση στο ζήτημα της Ελλάδας ειδικά στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ.

Η Ελλάδα επιθυμεί μια λύση – πακέτο ώστε να ξεκλειδώσει και η χρηματοδότηση αλλά και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στο επόμενο στάδιο ώστε πριν το τέλος του Ιουνίου να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.
Ο Πρωθυπουργός στις κατ ιδίαν συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο Πρόεδρο θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη άμεσης οικονομικής ανάσας για τη χώρα έτσι ώστε σε πρώτη να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός με ανυπολόγιστα αποτελέσματα για την ίδια και την Ευρώπη στο σύνολό της και σε δεύτερη φάση να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η συμφωνία ως τα τέλη του Ιουνίου.
Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8 το βράδυ, ωστόσο η ελληνική πλευρά αναμένει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες νωρίτερα.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο Α. Τσίπρας θα αναφέρει το πρόγραμμα προτάσεων της ελληνικής πλευράς τονίζοντας ότι η χώρα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη των εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις που υπήρχαν και στην επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή ηγεσία πριν το Eurogroup για την χρηματοδότηση της χώρας μέσω των κερδών της ΕΚΤ (1,9 δισ ευρώ) του ποσό από το ΤΧΣ (1,18 δισ. ευρώ) αλλά και την δόσης των 7,2 δισ. ή έστω μέρος αυτής που οφείλεται στη βάσει του προηγούμενου μνημονίου.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε