Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολιτικό κρυφτούλι για το δημοψήφισμα

– Δεν απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε
– “Δεν υπάρχει κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα”, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
– Τι είναι το δημοψήφισμα

Το φάντασμα του δημοψηφίσματος αιωρείται πάνω από την χώρα με όλους να συζητούν γι’ αυτό αλλά κανείς να μην μπορεί να πει όχι αν θα γίνει, όχι πότε θα γίνει αλλά τι θα ρωτήσουν!

Το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος έριξε χθες ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και από τότε έχει μπει στην συζήτηση άλλο ένα θέμα στα πολλά που εντείνουν την πολιτική αστάθεια στην χώρα!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σήμερα μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν απάντησε. ‘Ενα αόριστο περί “συναίνεσης λαού” προσπάθησε να ερμηνευθεί από τους πολιτικούς συντάκτες.

‘Οπως και να χει όλη η Ελλάδα συζητά για ένα δημοψήφισμα το οποίο όλοι αγαπούν να μισούν αλλά κανείς δεν τολμάει να γίνει συγκεκριμένος.

Μισή διάψευση

Κάποιοι περιμεναν την σαφή θέση της κυβέρνησης από την ενημερωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το ήξεις αφήξεις όμως συνεχίστηκε.

Ο κ.Πεταλωτής ξεκίνησε λέγοντας: “Δεν υπάρχει απόφαση, ούτε σκέψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για συγκεκριμένο θέμα”.

Πρόσθεσε επίσης οτι η σχετική διαδικασία δεν είναι κάτι απλό και θύμισε σε όλους μας οτι οι απόψεις του πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος είναι γνωστές.

“Ο πρωθυπουργός έχει πεί ότι όπου χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και συμφωνίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα”,δηλωσε ο εκπρόσωπος, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι τα νέα μέτρα, ούτε το περσινό Μνημόνιο είναι θέματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Όσο αφορά στην πρόταση του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για δημοψήφισμα, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε λέγοντας ότι “είναι ενδιαφέρουσα, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Δεν ήταν απορριπτική η απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι αυτοτελής”.

Μας εξήγησε επίσης οτι: “δεν υπάρχει κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, αλλά, όμως, αν υπήρχε θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα πρέπει να διευκρινιστούν οι στόχοι και τα ερωτήματα – κάτι που τώρα δεν τίθεται”.

Τι είναι το δημοψήφισμα;

Δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος.
Δημοψηφίσματα διοργανώνονται συνήθως για σημαντικά ζητήματα, όπως για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος, την επικύρωση νέας Συνθήκης, κ.λπ.
Σε πολλές χώρες τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, διοργανώνονται εύκολα, με πρόταση βουλευτών ή συλλογή υπογραφών, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγάζει κυβέρνηση η πρόωρη κάλπη;

“Το δημοψήφισμα θα διχάσει την κοινωνία”

Παπούλιας: “Χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι έχουν δώσει ότι ήταν να δώσουν”

Δυο ναι και τρία όχι στις συναντήσεις Παπανδρέου με αρχηγούς

Στήνουν κάλπες δημοψηφίσματος;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε