Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Μ.Εβερτ

Πεισματάρης, δημιουργικός, αποφασιστικός και πρακτικός. Ένας “μπουλντόζας” δυναμικός και φωνακλάς, σταθερός στις ιδέες και τις αξίες του. Αυτός ήταν ο πολιτικός και ο άνθρωπος Μιλτιάδης Έβερτ, όπως τον επανέφεραν σήμερα στη μνήμη τους βουλευτές που είτε τον γνώρισαν ως κομματικοί συνοδοιπόροι είτε ως πολιτικοί του αντίπαλοι.

Η Βουλή σε ειδική συνεδρίαση τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, ενός “πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων από το 1974 και μετά”, είτε με τη θητεία του σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, είτε την περίοδο της αρχηγίας στη ΝΔ είτε στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, όταν εξελέγη με πρωτοφανή ποσοστά πλειοψηφίας για τα δεδομένα του Δήμου.

“Η Βουλή τιμά σήμερα τη μνήμη του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός πολιτικού που για 30 χρόνια τίμησε την πολιτική ζωή”, άνοιξε τη συνεδρίαση που παρακολούθησαν ο γαμπρός του Πέτρος Δούκας και η αγαπημένη του κόρη Αλεξία Έβερτ, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης. Ο κ. Νιώτης έσπευσε να σημειώσει ότι στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα, όπως και οι τωρινές, η απώλεια τέτοιων προσωπικοτήτων γίνεται ακόμη πιο αισθητή.

“‘Ήταν ένας ολοκληρωμένος πολιτικός, είχε σαφείς θέσεις για όλα τα ζητήματα. Η μαχητικότητα του αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές”, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

“Εξέφραζε αυθεντικά τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν πολιτικός του χρέους και της δυναμικής αναμέτρησης με τις καταστάσεις”, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι η παράταξη της ΝΔ εκφράζει ευγνωμοσύνη για την πολιτική του παρακαταθήκη.

“Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε άνθρωπος που όχι μόνο στην πολιτική διαπάλη αλλά και στις προκλήσεις ανεδείχθη άνθρωπος με φωτεινότητα”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. “Ήταν μαχητής ευθύς και τίμιος”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής επισημαίνοντας ασφαλώς τις πολιτικές διαφορές του πολιτικού με το ΚΚΕ. Οραματικό πολιτικό, χαρακτήρισε τον Μιλτιάδη Έβερτ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. “Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά με ειλικρίνεια και σεβασμό τη μνήμη του” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας επισημαίνοντας ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ με την πολιτική του παρουσία και προσωπικότητα υπήρξε σκληρός αντίπαλος με την αριστερά.

“Πολιτικοί σαν τον Μιλτιάδη Έβερτ μας διδάσκουν αυτές τις δύσκολες και αμήχανες ώρες, να στεκόμαστε όρθιοι και σταθεροί και να επιμένουμε στο σωστό. Δεν είναι πείσμα να επιμένεις στο σωστό. Χαρακτηρίστηκε μπουλντόζας γιατί είχε αυτό το πείσμα και την αποφασιστικότητα”, δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Οι σοκολάτες στην οικία Μητσοτάκη και ο “9,84”

Από τις χαρακτηριστικότερες αναφορές στην προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Μιλτιάδη Έβερτ, εκείνη της “κάποτε σκληρότατης εσωκομματικής του αντιπάλου”, όπως η ίδια χαρακτήρισε τον εαυτό της, κ. Ντόρας Μπακογιάννη. “Ήταν αυθόρμητος αλλά ήξερες που βρισκόσουν. Ήμουν σκληρός εσωκομματικός αντίπαλος του, έδειξε όμως εκείνη την περίοδο τη δημοκρατικότητα του. Ανοιχτά μιλούσαμε και ανοιχτά απαντούσαμε”, είπε η κ. Μπακογιάννη περιγράφοντας ότι γνώρισε τον Μιλτιάδη Έβερτ όταν η ίδια βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, στη διάρκεια της δικτατορίας και ο Μιλτιάδης Έβερτ πέταξε μια σακούλα σοκολάτες από την μάντρα όταν είχε πάει στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη για να μάθε πόσα παιδιά ήταν σε κατ΄ οίκον κράτηση. Η κ. Μπακογιάννη έσπευσε επίσης να αναφερθεί και στη δημιουργία της δημοτικής ραδιοφωνίας: “Έγινε χαμός στο ίσωμα όταν πήρε στον 9,84 δημοσιογράφους από πολιτικούς χώρους που δεν είχαν καμία σχέση με τη ΝΔ. Αυτός ήταν όμως. Βαθιά δημοκράτης”.

“Η ενότητα της παράταξης”

“Όταν το 1974 έβγαλα τη ‘Φωνή του Στέμματος’, και συναντηθήκαμε μου είπε: κάνεις λάθος. Δεν πιάνεις τα μηνύματα των εποχών”, ήταν κάποιο από τα στιγμιότυπα που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, θυμίζοντας ότι “ο Μιλτιάδης Έβερτ ως μέλος της ομάδας ΑΕΚ στους τρεις μεγάλους Δήμους (Ανδριανόπουλος, Έβερτ, Κούβελας) η οποία έδωσε τον αέρα της εκλογικής νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, πήρε τότε το παρατσούκλι “μπουλντόζας” για τον τρόπου που έβλεπε τα πράγματα”. Και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στην επίμονη θέληση του Μιλτιάδη Έβερτ για την ενότητα της παράταξης της ΝΔ θυμίζοντας ότι μετά την περίοδο της αρχηγίας του στο κόμμα της ΝΔ “αγκάλιασε τη νέα ηγεσία”.

“Μπορούσε και πρωθυπουργός”

“Δεν δίσταζε να εγκαταλείπει αξιώματα. Προσωποποιούσε το θάρρος στην πολιτική”, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη ότι “ο Μίλτος έκανε και λάθη αλλά ποτέ από ιδιοτέλεια” και “ίσως να είχε γίνει πρωθυπουργός αν δεν είχε την αντίληψη των κέντρων ότι η κατάσταση απαιτούσε άλλη προσωπικότητα”.

“Να δεχθεί ο ιστορικός ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ο ορισμός της πολιτικής με ανθρώπινο πρόσωπο”, ανέφερε ο Δ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας.

“Καρδίτσα-Καρδίτσα”

Η συνεδρίαση στη μνήμη του Μιλτιάδη Έβερτ ανέσυρε και μνήμες για φράσεις του πολιτικού που κάποτε προκαλούσαν σχόλια και συζητήσεις για τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ του. “Το Καρδίτσα-Καρδίτσα, έγινε σημαία για τη ΝΔ”, θύμισε ο Απόστολος Κακλαμάνης. “Είμαι ευτυχής για την κατάργηση των τόνων γιατί ποτέ δεν είχα μάθε να τους χρησιμοποιώ”, είχε πει για την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος. “Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η έκθεση. Έπαιρνα πάντα 20 αλλά ήταν το άθροισμα τεσσάρων εκθέσεων μαζί”, είχε πει ο Μιλτιάδης Έβερτ, φράση που θύμισε ο Αστέριος Ροντούλης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε