Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πορίσματα σε ένα ενιαίο για τη Siemens στο όνομα της συναίνεσης

Ένα νέο μοντέλο πορίσματος υιοθετεί η Εξεταστική Επιτροπή που ερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens.

Την Πέμπτη η Επιτροπή αναμένεται να παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται τα πραγματικά περιστατικά του σκανδάλου, αντί για πόρισμα, και στο οποίο θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε βουλευτή να προσθέτει τις ενστάσεις του.

Το κείμενο θα υπογράφουν όλα τα κόμματα – εκτός του ΚΚΕ, το οποίο θα καταθέσει δικό του πόρισμα – κι όπως όλα δείχνουν στο στόχαστρο θα μπουν μεν ονομαστικά τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα παραπέμπονται σε Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες τους, όμως δεν θα υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο για τον κάθε υπουργό και υφυπουργό.

«Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς. Πολύ περισσότερο όταν κάποια παραλείπονται ή άλλα προβάλλονται λιγότερο. Το σκάνδαλο δεν υπήρξε γιατί η εταιρεία έδινε μίζες, αλλά γιατί τις μίζες τις προκάλεσαν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, εξηγώντας την άρνηση του κόμματος του να υπογράψει το κείμενο.

Στο μεταξύ ένα μεγάλο «όχι» είπε η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου στην έκδοση του πρώην Αντιπροέδρου της Siemens Hellas, γερμανού υπηκόου, Φόλκερ Γιουνγκ, στην Ελλάδα. Με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφη Βαλυράκη, ο αρμόδιος εισαγγελέας του κοινοποίησε πως «το Εφετείο Μονάχου με απόφαση της 24ης Νοεμβρίου 2010 κήρυξε μη επιτρεπτή την έκδοση, γιατί οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο διωκόμενος, έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο».

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γιουνκγ είχε φύγει από την Ελλάδα το φθινόπωρο… ανενόχλητος, όπως άλλωστε και ο ισχυρός άντρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε