Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πως από το «θα φύγω» του Στουρνάρα, φτάσαμε στο… «τελειώνουμε ακόμη και σήμερα με τα μέτρα» – Κλειδώνει το πακέτο πριν την Κυριακή

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Επιπλέον 2 δισ. από την αύξηση των φορολογικών εσόδων ζητά η τρόικα
– Ποιες προτάσεις έχει ήδη απορρίψει– Τι είναι και ποιοι θα πληρώσουν τον νέο κεφαλικό φόρο των 150€
– Έως την Κυριακή θα έχουν κλείσει όλα και μετά αποφασίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί
– Τα ξημερώματα τελείωσε η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας, συναντώνται ξανά στις 16:00
– Τον Οκτώβριο στη Βουλή τα νέα μέτρα, θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Μαύρα… μεσάνυχτα τελείωσε η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους απεσταλμένους της τρόικας αλλά δεν ήταν η τελευταία πριν οριστικοποιηθούν τα μέτρα. Ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του έχουν νέο ραντεβού με τους Πολ Τόμσεν, Ματιάς Μορς και Κλάους Μαζούχ στις 16:00 το απόγευμα και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να «κλειδώσουν» τα μέτρα και μετά να δώσουν το… κλειδί στους πολιτικούς αρχηγούς και τους προϊσταμένους της τρόικας.

«Μπορεί ακόμη και σήμερα να κλείσει το πακέτο των μέτρων», δήλωσε λίγο μετά τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα μαραθώνια συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.
Ούτως ή άλλως πρόσθεσε, «έχουμε οριοθετήσει τις διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή». Αυτή η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να πάρει το «πράσινο φως» τόσο από την κυβερνητική τρόικα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας ήταν και πάλι μαραθώνια Οι τροϊκανοί έπαψαν να απαιτούν νέο αίμα και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την απειλή, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, του Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών τους απεσταλμένους των δανειστών.

Ακόμη κι αν κλείσει σήμερα το πακέτο των μέτρων, θα γίνει σε διαπραγματευτικό επίπεδο. Η ανακοίνωση των μέτρων, που θα σημάνει και το… τέλος του μαρτυρίου της σταγόνας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, μάλλον θα αργήσει ακόμα. Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας θα έρθει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που πρέπει να πάρει την έγκριση των πολιτικών αρχηγών και των δανειστών.
Αυτό θα γίνει έως το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, εκεί όπου το πακέτο των μέτρων θα πάρει την οριστική… βούλα.

Τι έχει συμφωνηθεί έως τώρα
Από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 6,4 δισ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση που έχει «κλειδώσει» να πάει από τα 65 στα 67 χρόνια θα μπουν στα κρατικά ταμεία 1,1 δισ. ευρώ. Όλα αυτά έχουν συμφωνηθεί και φαίνεται πως είναι δεδομένα. 1,5 δισ. ευρώ θα προκύψει από τα διαρθρωτικά μέτρα.

Μόνο που η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη και ζητά επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, να βρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Η αισιοδοξία του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών πως ακόμη και σήμερα θα κλείσουν όλα προκύπτει από το ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες (και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα) για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ.
Πάντως, η τρόικα έχει απορρίψει κάποιες από αυτές τις ιδέες, θεωρώντας ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2014 (π.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών σχολείων, με όφελος 50 εκατ. ευρώ).

Οι προτάσεις και το νέο χαράτσι
Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και ιδέες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου- ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται.

Θα επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ενώ, βασική αρχή του νέου φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, θα είναι ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία.

Όλα αυτά και πολλά πολλά άλλα θα συζητηθούν ξανά στη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, που έχει έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 16:00 το απόγευμα.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να επιστρέψουν εκ νέου πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στις αρχές του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα «ενσωματωθούν», εκ των πραγμάτων, και τα νέα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες αλλαγές έρχονται στην φορολογία – Βάζουν νέο χαράτσι στα ακίνητα!

Λένε ότι δεν τα βρήκαν – Νεα σύσκεψη από βδομάδα

Γ. Μιχελογιαννάκης στον ΣΚΑΙ: “Στη ΔΗΜΑΡ συγκροτούμε ρεύμα κατά των μέτρων”

Μ. Ανδρουλάκης: Δεν ψηφίζω την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε