Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Προάγγελος νέας βοήθειας από τη Λαγκάρντ;

Προάγγελος νέας βοήθειας από τη Λαγκάρντ;

Μαστίγιο και… καρότο από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, που αφού ζήτησε από τους Έλληνες να κάνουν περισσότερα, άφησε –εμμέσως πλην σαφώς- ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα!

«Μπορεί τα μέλη της ευρωζώνης να είναι διατεθειμένα να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια -και ίσως και να επιμηκύνουν τη χρονική της διάρκεια- προς την Ελλάδα γιατί θεωρούν την ακεραιότητα της ευρωζώνης αρκετά αποδοτική, ώστε να δικαιολογείται μια επιπλέον επένδυση. Είναι κι αυτό μία επιλογή», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε σήμερα από το BBC.

Για άλλη μια φορά, δεν απέφυγε και την… παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και την εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου, τόνισε: «Είναι παράλογο να αποπέμπουν τα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και την ίδια στιγμή να λένε: θέλουμε να ανήκουμε στη ευρωζώνη και να έχουμε ως νόμισμα το ευρώ».

Πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επεσήμενε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Η συμμετοχή στην ευρωζώνη έχει ένα τίμημα. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν, φορολογικά έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν, και αυτό έχει ένα τίμημα», είπε στην εκπομπή Today του BBC.

Αναφερόμενη στην εκδοχή εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας από την Ελλάδα και εξόδου της από την ευρωζώνη, η Λαγκάρντ απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ευχάριστη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «προετοιμάζεται για όλες τις καταστάσεις».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν είναι βεβαίως μια επιλογή που ενθαρρύνουμε, ούτε η καλύτερη» υπογράμμισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το κόστος αυτής της εξέλιξης είναι πιθανόν να είναι τόσο υψηλό, ώστε τα άλλα μέλη της ευρωζώνης να είναι έτοιμα να καταβάλουν μεγαλύτερη βοήθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα” – Τι συζήτησαν Ολάντ – Μέρκελ

Bundesbank: Όχι στην χαλάρωση του Μνημονίου

Οι 46 ώρες που θα βγούμε από το ευρώ

“Αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας αν επικρατήσουν οι ριζοσπάστες”

Συμφωνία για “ομόλογα ανάπτυξης” – Ούτε κουβέντα για ευρωομόλογο δεν θέλει να ακούει η Γερμανία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε