Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Προς αρχική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με τα εργασιακά να αποτελούν ένα απ’ τα σημαντικότερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης η εκτίμηση της υπουργού Εργασίας δείχνει το κλίμα που διαμορφώνεται.

Για ένα θέμα βαθιά πολιτικό και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης έκανε λόγο η Έφη Αχτιόγλου εκτιμώντας παράλληλα ότι τη Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο των επαφών της, η υπουργός Εργασίας η κ. Αχτσιόγλου συναντήθηκε με τον Τζιάνι Πιτέλα , πρόεδρο Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη Γκάμπι Τσίμερ , πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τη Σκα Κέλερ , ευρωβουλευτή των Πράσινων, τον Ερνεστ Ούρτασουν, επίσης από τους Πράσινους, τον Γκεόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την Μαρίτα Ούλβσκογκ, από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τον Λαν Λαμπέρτ, από τους Πράσινους και την Άγκνες Γονγκέριους , από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες

Η κ Αχτσιόγλου συναντήθηκε επίσης με τους 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστα Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου

Η υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ολοκληρώσαμε σήμερα ένα κύκλο επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημαντικούς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας τους μεταφέραμε τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολο τους τα μέλη του Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα, υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα.

Μάλιστα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει, δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο για να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην χώρα.

Εκτιμούμε ότι την Δευτέρα (5/12) στο Eurogroup θα μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό σίγουρα κομβικό ρόλο θα έχει και η συζήτηση για τα εργασιακά, ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό τελικά και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε