Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Προσφυγή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στο ΣτΕ

Προσφυγή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία ζητάει να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση που τον θέτει σε αργία.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με δύο αποφάσεις του έχει καταδικάσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, ενώ στον Άρειο Πάγο εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί των αναιρέσεων που έχει καταθέσει κατά των δύο εφετειακών αποφάσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Ψωμιάδης τέθηκε σε αργία από τα καθήκοντά του, με απόφαση του γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία η συνήγορος του, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Γλυκερία Σιούτη, υποστήριξε ότι ο πελάτης της τιμωρήθηκε για αδίκημα που έχει γίνει πριν τρεις θητείες και όταν είχε την ιδιότητα του νομάρχη και όχι του περιφερειάρχη που έχει σήμερα.

Η κ. Σιούτη τόνισε ότι η αργία που του επιβλήθηκε είναι αντίθετο στη συνταγματική αρχή του εκλέγεσθαι και  στις συνταγματικές επιταγές και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως εξήγησε για το ίδιο αδίκημα συσσωρεύονται μία διοικητική ποινή και μία εγκληματική ποινή. Δηλαδή επιβάλλεται δεύτερη ποινή για την ίδια πράξη.

Από την πλευρά του, ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου Σταύρος Σπυρόπουλος, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για πειθαρχική ποινή αλλά για διοικητικό μέτρο.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι καλώς τέθηκε σε αργία ο κ. Ψωμιάδης, ανεξάρτητα εάν τηρήθηκε το παλαιό ή το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Στις περιπτώσεις αυτές, συνέχισε ο δικηγόρος του Δημοσίου, εφαρμόζεται το δίκαιο που ισχύει κατά την έκδοση της ποινικής απόφασης και όχι το δίκαιο που ίσχυε κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση του κ.Ψωμιάδη και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Διαβάστε επίσης: Μακεδονία: Ελεύθερος άνευ όρων ο Π.Ψωμιάδης για τις μεταφορές μαθητών

Τι απαντά ο Π.Ψωμιάδης για τη βουλευτική σύνταξη που απαιτεί!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε