Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Προσπαθούν να προλάβουν τη θύελλα για τα 50 δισ.

Να μαλακώσει τις αντιδράσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρεί ο πρωθυπουργός με τον “θεσμό επιφανείας”.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό στέλνοντας το μήνυμα πως θα προχωρήσει στην πώληση κρατικής περιουσίας -ώστε να εξασφαλιστούν τα 50 δισ για τα οποία δεσμέυτηκε- και με τον “θεσμό επιφανείας” να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις που μοιραία θα προκληθούν.

Το συγκαλεσε επίσης για να πεί ουσιαστικά οτι δεν θα κάνει ανασχηματισμό -διαψεύδοντας ετσι τον κυριακάτικο τύπο- και να κάνει τους υπουργούς του να αισθανθούν σίγουροι, ωστε να προχωρήσουν ταχύτατα στις αποκρατικοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε οτι φτιάχνει τον λεγόμενο “θεσμό επιφανείας”, δηλαδή τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον και ο οποίος ίσχυε πρίν απο το 1946.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι το κράτος προσπαθεί να κρατήσει ένα μέρος της ιδιοκτησίας. Αν για παράδειγμα πωληθεί το Ελληνικό, οι επενδυτές θα μπορούν να χτίσουν, αλλά η γή θα ανήκει στο κράτος. Πρόκειται δηλαδή για μία μεικτή λύση, με φόντο την εξέυρεση των 50 δισ. και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μαλακώσουν οι αντιδράσεις.

Μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρίν φύγει για τις Βρυξέλλες, ζήτησε απο τους υπουργούς να εξετάσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου και να διαμορφώσουν την πρότασή τους σε σχέση με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είπε οτι πρέπει στο όλο θέμα θα υπάρξει επικοινωνιακός χειρισμός λέγοντας χαρακτηριστικά οτι “να πούμε στον ελληνικό λαό οτι δεν πρόκειται να εκποιήσουμε δημόσια γη αλλά θα την αξιοποιήσουμε ώστε να μήν υπάρχει πλεόν σύγχυση επι του θέματος αυτού”.

Είναι προφανές οτι για να ικανοποιήσουμε την υπόσχεσή μας και να βρεθούν τα 50 δισ. ως το 2015 θα πρέπει να γίνουν μαζικές πωλήσεις φιλέτων του δημοσίου, είτε αυτά αφορούν κρατική γη είτε συμμετοχή σε επιχειρήσεις (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ)

Διαβάστε
“Θεσμός επιφανείας” στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Παπανδρέου στο υπουργικό: “Να τελειώνουμε με τα σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε