Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προσχηματική ανακοίνωση διαμαρτυρίας της κυβέρνησης κατά της τρόικας – Την εξέδωσε στις 2 τα ξημερώματα

EUROKINISSI

– Θα πουληθούν τα πάντα τα επόμενα τρία χρόνια αφού πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ
– Σκέφτεται να πάρει τηλέφωνο Μπαρόζο, Στρος Καν και Τρισέ ο Παπανδρέου
– Η Ν.Δ. ζήτησε την παραίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις δηλώσεις της τρόικας
– Καρχιμάκης: Δεν δεχόμαστε από κανέναν να μας κουνάει το δάχτυλο

Θα πρέπει να πουλήσουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να μαζέψουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ όπως ζήτησε χθες η τρόικα. Και ενώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά αφού θα ξεπουλήσουμε ακόμη και τους ίδιους μας τους εαυτούς η κυβέρνηση προτίμησε να κρυφτεί και να αφήσει την ίδια την τρόικα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τους ελεγκτές είναι πολύ σοβαρά. Ακόμη και να πουλήσουμε κρατικές επιχειρήσεις ζήτημα είναι αν θα καταφέρουμε να μαζέψουμε 8 με 10 δις ευρώ. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό.

 
Ότι θα πρέπει να πουλάμε κάθε μέρα ότι έχουμε μπας και καταφέρουμε να μαζέψουμε τα 50 δις. Που ήταν όμως η κυβέρνηση; Άγνωστο. Ξύπνησε στην μία τα ξημερώματα, έγραψε την ανακοίνωση και στις δύο το πρωί, όπως άλλωστε έκανε και με τον ανασχηματισμό, θυμήθηκε να την στείλει.
 
Μια επιστολή όμως όχι για να εξηγήσει τι ακριβώς θα γίνει και που θα βρούμε τα 50 δις ευρώ αλλά γιατί δεν της άρεσε το ύφος των επιτρόπων. Μπορεί οι ελεγκτές της τρόικας να ξεπέρασαν κάθε όριο απευθύνοντας συστάσεις στους πάντες, κυβέρνηση, συνδικαλιστές και πολίτες όμως η ίδια η κυβέρνηση έπρεπε να ήταν παρούσα και να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις και όχι να βγάζει μια απλή γραπτή ανακοίνωση στις δύο το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ε.Ε Ζοζε Εμανουέλ Μπαρόζο, στον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισε και στον διοικητή του ΔΝΤ Στρος Καν για να…διαμαρτυρηθεί για την ανακοίνωση των επιτρόπων.

 

Στην ουσία η τρόικα έχοντας σαφώς παρερμηνεύσει το ρόλο της, ανακοίνωσε αποκρατικοποιήσεις μαμούθ που θα εξασφαλίσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ και το περίεργο είναι πως αυτή την ανακοίνωση δεν την έκανε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ.

Για «τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές» που δεν πτοούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κάνει με ανακοίνωσή του λόγο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανέναν, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Καρχιμάκη και προστίθεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία. Γι αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους».

Διαβάστε τις ανακοινώσεις της τρόικας

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης με τον κορυφαίο υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση να μιλά για υπέρβαση των ορίων σε ομιλία του στη βόρεια Ελλάδα. Συγχρόνως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έβραζε από οργή για το ύφος των εκπροσώπων της τρόικας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως εκτός από τις ανακοινώσεις, η τρόικα καταφέρθηκε με πρωτοφανή άσχημο τρόπο και κατά των απεργών, κάτι που ούτε η ίδια η κυβέρνηση έχει πράξει.

Σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης δια στοματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση

Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.

Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.

Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών.

Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Δυσαρέσκεια και από τον Γιάννη Ραγκούση

Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βέροια και διατυπώνοντας την ενόχλησή του για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Κανείς από όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί τον ρόλο του. Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή, ή την εξουσιοδότηση, να του δίνει μαθήματα. Και γι αυτό τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μάς ανήκει, μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό, ανά πάσα στιγμή, να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας», επισήμανε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Πωλητήριο βάζει η τρόικα στην Ελλάδα – Προς πώληση εισηγμένες ΔΕΚΟ, λιμάνια, τράπεζες για το θηριώδες ποσό των 50 δισ ευρώ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε