Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πρόταση για πρόστιμα στη Siemens εάν δεν δώσει ονόματα για τις μίζες

Ζητάει από την εκτελεστική εξουσία να επιβάλει στη Siemens πρόστιμα από 50.000 έως και 5 εκατομμύρια ευρώ.

Νέες βολές κατά της γερμανικής εταιρείας Siemens, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την ομώνυμη υπόθεση Σήφης Βαλυράκης και απέστειλε στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης έγγραφο ζητώντας εκ μέρους της επιτροπής να επιβάλλουν με κοινή υπουργική τους απόφαση διοικητικό πρόστιμο στην εταιρεία για συμμετοχή των υπαλλήλων της σε οργανωμένο και διασυνοριακό έγκλημα παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας και απάτης.

Με επίκληση των νόμων 3251/2004 και 3875/2010 για την ευθύνη νομικών προσώπων για αξιόποινες πράξεις που συνιστούν οργανωμένο έγκλημα με σκοπό να προσποριστούν όφελος για λογαριασμό τους, ζητείται πλέον από την εκτελεστική εξουσία (δεν την δεσμεύει η πρόταση) να ενεργήσει κατά το γράμμα του νόμου επιβάλλοντας πρόστιμο από 50.000 έως 5 εκ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται περαιτέρω πίεση στη γερμανική εταιρεία να δώσει τα ονόματα των δωροδοκηθέντων, αφού το διοικητικό πρόστιμο είναι το πρώτο βήμα, ενώ στις προβλέψεις των ίδιων νόμων οι διοικητικές ποινές μπορεί να φθάσουν μέχρι τον αποκλεισμό της παραβάτου εταιρείας από αναθέσεις, προμήθειες και διαγωνισμούς, αλλά και την προσωρινή έως δύο χρόνια ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας της, ενώ την ίδια ώρα θα ενημερωθούν τα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας τη σιωπή που τήρησαν και τα τρία ηγετικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας -πρόεδρος, αντιπρόεδρος και επικεφαλής τμήματος διαφάνειας- που εξετάσθηκαν από τους Έλληνες βουλευτές στο Μόναχο, ο κ.Βαλυράκης τόνισε ότι “ακολούθησαν την ίδια γραμμή της συγκάλυψης”

– Το γεγονός ότι και οι τρεις αξιωματούχοι της εταιρείας παρανομούν μη δίνοντας στοιχεία, σημαίνει ότι η εγκληματική οργάνωση είναι ενεργή και συνεχίζει να εγκληματεί, υπογράμμισε ο Σήφης Βαλυράκης, προσθέτοντας ότι σίγουρα γνωρίζει η Siemens ποιοι δωροδοκήθηκαν “κι αν ακόμη έχουν καεί τα εξτρέ, μπορεί να ρωτήσει τα στελέχη της”.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βαλυράκης έστρεψε τα βέλη του και κατά της σημερινής εφέτου -ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα αφήνοντας να εννοηθεί ως απαράδεκτο το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που έχει ασκηθεί in rem δίωξη για σύσταση συμμορίας για οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα δεν έχουν βγει ούτε τα κατηγορητήρια.

– Θα έπρεπε να είχε καλέσει να καταθέσουν οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας για να βγάλουμε στη συνέχεια ένα ευπρεπές ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τόνισε ο κ. Βαλυράκης.

Αν και ο κύκλος των ανακρίσεων στο Μόναχο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή με την εξέταση του Μίχαελ Κουτσερόϊτερ, ο πρόεδρος της εξεταστικής δεν θεώρησε ότι ήταν άσκοπα τα ταξίδια αυτά.

“Αυτοί που νομίζουν ότι το καλάθι μας από το Μόναχο είναι μικρό, κάνουν μεγάλο λάθος, σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η κατάθεση Σίκατσεκ “έδεσε” την κατηγορία και της συμμορίας και του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος.

Ήδη χθες τα μέλη της εξεταστικής που ήσαν στο Μόναχο κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Μονάχου νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής γα το νέο αδίκημα του διασυνοριακού εγκλήματος παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας και απάτης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε