Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πρώτη φορά προσαρμογή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έχουν περάσει 36 ώρες από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση του πρωθυπουργού, υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Η συνέντευξη παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε μουδιασμένα και από την πλευρά του Νίκου Χατζηνικολάου και από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα φαινόταν να μην κρύβει ειδήσεις, είχε τελικά “ψαχνό” που τροφοδότησε την πολιτική επικαιρότητα εντός και εκτός Ελλάδας.

Ωστόσο ταυτόχρονα ανέδειξε και ένα πρωθυπουργό που δεν νοιώθει άνετα ακόμη μέσα στο κοστούμι του πρωθυπουργού καθώς η επιχειρηματολογία του έναντι όλων (ευρωζώνη, θεσμοί, αντιπολίτευση, media…) θύμιζε περισσότερο τη στάση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο αλλά με μια τακτική του βλέποντας και κάνοντας.

Πάντως ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αυτοκριτικός και ειλικρινής για την πορεία των πραγμάτων και όσον αφορά την σκοπιμότητα της συνέντευξης τελικά ο στόχος φάνηκε πως ήταν η προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα δύσκολα που έρχονται, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου και όχι μόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 5 ζητήματα: ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στα νησιά, ιδιωτικοποιήσεις, Μέρκελ, αλλά και για το δημοψήφισμα καθώς μέχρι πρότινος το απέκλειε, ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή προϊδεάζοντας για την προσαρμογή του ιδίου και της κυβέρνησης με σκοπό την επίτευξη της “ενδιάμεσης συμφωνίας”.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού αποσκοπούσε εν τέλει στη προετοιμασία του δύστροπου κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού για τον “έντιμο συμβιβασμό” και με επώδυνα μέτρα ίσως. Άλλωστε η κοινή συνεδρίαση του του προεδρείου της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας όπως και η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την διαμόρφωση μιας ενιαίας γραμμής στο επίπεδο κορυφής που θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να πείσει την κομματική και εκλογική βάση του κόμματος για την νέα τάξη πραγμάτων στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε