Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Προβάδισμα ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση – Αρνητική η εικόνα της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό και λίγο πριν από την ψηφοφορία για την ανανέωση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια νέα δημοσκόπηση έρχεται στο φως.

Διενεργήθηκε από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM και φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 1,7%, αλλά η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι είναι 9,7%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 21,3% και το ΠΑΣΟΚ 19,6%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%, οι Οικολόγοι με 2,3% και το Άρμα Πολιτών με 1,1%.

Πάντως, στην πρόθεση ψήφων με βάσει τις απαντήσεις όσων είναι αποφασισμένοι να πάνε να ψηφίσουν, η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει και φτάνει στο 2,1%. Αν η Βουλή που θα προκύψει είναι εξακομματική, τότε θα είναι η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη που θα μπει στη Βουλή και οριακά εκτός θα μείνουν η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι.

Αρνητική άποψη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό έχει το 60% των ερωτηθέντων και μόλις το 31% κρίνουν θετικά το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ευθύνες στον πρωθυπουργό για το «ναυάγιο» του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ρίχνει το 33% των πολιτών, ενώ για το 25% υπεύθυνος είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Μόλις το 6% κρίνει ότι έφταιγαν και οι δυο και το 36% απάντησε ότι δεν ξέρει ποιος από τους δυο ευθύνεται για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

8 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας συμφωνούν με την άποψη του Αντώνη Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου από μία κυβέρνηση χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ήταν χαμηλότερα όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Στο ερώτημα, όμως, αν μια κυβέρνηση συνεργασίας των δυο μεγάλων κομμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, το 48% απαντά αρνητικά και το 42% θετικά.

Το 43% των ερωτηθέντων έκρινε ότι δεν έπρεπε να γίνει ανασχηματισμός αλλά να κηρυχθούν εκλογές. Σύμφωνα με το 32% των πολιτών, ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει.

Crash test Παπανδρέου-Βενιζέλου
Για το 51% των ερωτηθέντων, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πιο ισχυρός από τον Γιώργο Παπανδρέου σε σχέση με πριν είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ίδιο πιστεύει, σε ποσοστό και η πλειοψηφία (59%) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός θεωρείται λιγότερο ισχυρός σε ποσοστό 44%, ενώ το 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως παραμένει το ίδιο ισχυρός.

Έκπληξη Κουβέλη-Δημαρά
Ποιος είναι ο πολιτικός αρχηγός με τις… περισσότερες συμπάθειες; Ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Αντώνης Σαμαράς. Τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης με 39% και τον ακολουθεί ο Γιάννης Δημαράς με 37%! Ο πρόεδρος της ΝΔ λαμβάνει 33%, ο Γιώργος Παπανδρέου 32% και ακολουθούν ο Γιώργος Καρατζαφέρης (26%), η Αλέκα Παπαρήγα (23%), ο Αλέξης Τσίπρας (22%) και η Ντόρα Μπακογιάννη (21%).

Τι ψηφίζουν οι «Αγανακτισμένοι»;

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, οι συγκεντρωμένοι της πλατείας Συντάγματος θα ψήφιζαν ΝΔ σε ποσοστό 18,4%, αποχή 12,8%, ΠΑΣΟΚ 12,3%, ΚΚΕ 11,3%, ΛΑ.ΟΣ. και ΣΥΡΙΖΑ από 7,2%.
Πάντως, 7 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι δεν έχουν πάει… πλατεία καθόλου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης – Και οι “συνήθεις ύποπτοι” θα πούνε ναι

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή

Βενιζέλος σε Σαμαρά: “Δεν είναι προϋπόθεση το ναι της ΝΔ στο Μεσοπρόθεσμο”

Απίστευτες κατηγορίες του γερμανικού τύπου στον Α.Σαμαρά:”Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης”

Μπροστά 4% η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε