Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή να παραμένει τρίτο κόμμα

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή να παραμένει τρίτο κόμμα

Ιδιαίτερα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του Μega, η οποία αν και διενεργήθηκε στην πιο άσχημη στιγμή της κυβέρνησης, αμέσως δηλαδή μετά τη λήψη των μέτρων, δεν υπάρχουν ουσιαστικές και μεγάλες αλλαγές στη δύναμη των κομμάτων.

Αυτό που φαίνεται είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλέον σαφές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει το ποσοστό των δυσαρεστημένων από την υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστό 22,3% και η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με ποσοστό 20,1%, διαφορά δηλαδή 2,2 ποσοστιαίων μονάδων. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 10,5% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 7,5%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατηρούν την κομματική τους δύναμη και συγκεντρώνουν ποσοστό 6,5%, ενώ ο τρίτος εταίρος της κυβέρνησης, το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη συγκεντρώνει ποσοστό 5%. Τέλος, το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,6%.

Πάντως, παρά το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 44,5% σαν καταλληλότερος πρωθυπουργός και τον ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με ποσοστό 33%. Σε ποσοστό 21,1% δεν θεωρούν καταλληλότερο κανέναν από τους δύο.

Αναφορικά με τα μέτρα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 83,3% θεωρούν πως αυτά τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία, ενώ αυτό το πιστεύει μόλις το 15,2%. Παράλληλα, ο κόσμος θεωρεί πως μετά τη λήψη των μέτρων η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν σταθεροποιείται σε ποσοστό 77,9%, ενώ αντίθετα το πιστεύει το 21,1%.

Πάντως, για την προσπάθεια της τριτοκομματικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι. Σε ποσοστό 43,9% θεωρούν πως δεν διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση καθόλου, ενώ το 40% θεωρούν πως διαπραγματεύτηκε αλλά όχι ουσιαστικά! Το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε όσο καλύτερα γίνεται φτάνει μόλις το 4,6%.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι πως έχουν μειωθεί τα ποσοστά των πολιτών που πιστεύουν πως η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ναι σε αυτή την ερώτηση ήταν στο 80,9%, ενώ τώρα μετά από όλα αυτά τα μέτρα υπάρχει μία αντιστροφή του κλίματος και το 62,7% θεωρεί πως πρέπει να μείνουμε στο ευρώ με κάθε κόστος.

Αντίθετα, σε ποσοστό 33,9% των πολιτών θεωρούν πως δεν πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18%.

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύουν πως η λύση αυτή τη στιγμή στα προβλήματα της χώρας είναι οι εκλογές σε ποσοστό 71,2%, ενώ μόλις 28,2% είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως, μόλις το 35,9% των πολιτών θεωρούν πως αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ αρνητικοί σε αυτό είναι το 61,6%.

Σχετικά με τη δυνατότητα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος είναι αρνητικός σε ποσοστό 73,9%, ενώ μόλις το 23,7% θεωρεί πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε