Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Προβλέπουν πρόωρες εκλογές τους πρώτους μήνες του 2017 – Χρέος και εργασιακά θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

– Ξένα ΜΜΕ και αναλυτές “βλέπουν” τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εντός 2017
– Τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αλλά και τα νέα μέτρα που καλείται οι λόγοι των εκτιμήσεων
– Εκλογές σε 6 με 8 μήνες εκτιμά ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, “απόδραση” με εκλογές το 2017 βλέπουν και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη
– “Εκλογές στο τέλος της τετραετίας” επιμένουν κυβέρνηση και πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μίλησε και στο Συνέδριο του κόμματός του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όμως ξένα ΜΜΕ, αναλυτές αλλά και η ελληνική αντιπολίτευση τις περιμένουν κάπως… πιο νωρίς.

Νέα αξιολόγηση και συζήτηση για το χρέος είναι τα δύο θέματα “αγκάθια” για το Μαξίμου και μέχρι στιγμής τίποτα δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις σε κανένα από τα δύο. Τα εργασιακά μάλιστα σύμφωνα με τις διεθνείς αναλύσεις θα είναι ένα σοβαρότατο “crash test” για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της El Pais, η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χάνει ολοένα και περισσότερο τη δημοτικότητά της λόγω της ανακολουθίας μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικών πεπραγμένων. Το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας κάνει ακόμα λόγο για “αποτυχία” διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ περιέχει αναφορά και για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Στην εκτίμηση πως αν δεν υπάρξει συμφωνία Αθήνας και δανειστών μέχρι τον Δεκέμβριο για το ζήτημα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προχώρησε και ο Rahman Mujtaba αναλυτής του Eurasia Group, μιλώντας στον Guardian. “Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που αποτελούν το βασικό κλειδί αυτής της αξιολόγησης, αποτελούν ιδεολογικά μια κόκκινη γραμμή για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τα δικαιώματα των εργατών και τα συνδικάτα» σημείωσε ο ίδιος. «Αν δεν διαφανεί το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να τραβήξει την πρίζα, να παρατήσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να επιλέξει πρόωρες εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2017»

Απίθανη χαρακτηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017, η Citigroup σε έκθεσή της, με την επίσημανση πάντως ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανή. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το “ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος” παραμένει υψηλό, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες έχει ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, με τον εκπρόσωπό της, Γιώργο Κουμουτσάκο να εκτιμά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, πως “ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκλογές το επόμενο διάστημα, 6 έως 8 μηνών, καθώς ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του προανήγγειλε πόλωση και διχασμό αλλά και σύγκρουση με τους δανειστές για το χρέος.”

Πως ο Αλέξης Τσίπρας “θα δραπετεύσει με εκλογές το 2017, όπως ο Καραμανλής το 2009”, εκτιμά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε για “δύο επιλογές Τσίπρα”. “Η μια είναι να κάνει ηρωική έξοδο με εκλογές χρησιμοποιώντας την υπόθεση του χρέους ή να κρατηθεί λίγο ακόμη στην εξουσία.”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε