Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

“Πυρετός” πρωτοβουλιών Τσίπρα – Τι θα ζητήσει αύριο από τους πολιτικούς αρχηγούς – Στέλνει “δικούς” του στις Βρυξέλλες

“Πυρετός” πρωτοβουλιών Τσίπρα – Τι θα ζητήσει αύριο από τους πολιτικούς αρχηγούς – Στέλνει “δικούς” του στις Βρυξέλλες

Αντιφατική είναι η εικόνα που εκπέμπουν τα μέλη του “Brussells Group” για την πορεία της διαπραγμάτευσης καθώς η πλευρά των «θεσμών» δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ η ελληνική πλευρά αν και παραδέχεται τις δυσκολίες που υπάρχουν κάνει λόγο για «καλό κλίμα» και βήμα-βήμα προσέγγιση. 

Παράλληλα όμως το κλίμα εντός της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είναι το καλύτερο δυνατό καθώς η λίστα μεταρρυθμίσεων αυτή την φορά φέρει την «υπογραφή» της Έλενας Παναρίτη στενής συνεργάτιδας του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προκαλώντας σύμφωνα με πληροφορίες την δυσφορία του επικεφαλής του ΣΟΕ καθηγητή Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος λέγεται ότι βρίσκεται πιο κοντά σε …«μνημονιακές» απαιτήσεις.

Εξαιτίας μάλιστα του κλίματος «έντασης» στο εσωτερικό της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στείλει στις Βρυξέλλες και «δικούς» του ανθρώπους προκειμένου να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν από κοντά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η κατάσταση είναι οριακή και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο 24ωρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυβερνητικού Συμβουλίου και οι  οποίες κορυφώνονται την Δευτέρα το βράδυ με την ενημέρωση της Βουλής από τον ίδιο αναδεικνύουν τη κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μη ενδώσει στις πιέσεις εταίρων και δανειστών παραμένοντας ακλόνητος στη γραμμή “δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση” και παράλληλα όπως είπε στην REAL NEWS:

–     Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους καθώς και την απομείωσή του
–    Δεν υπάρχει ζήτημα τρίτου μνημονίου
–     Το ελληνικό πρόβλημα αφορά την ενότητα της ίδιας της ευρωζώνης, ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, αλλά οι ίδιοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.

Σύμφωνα τέλος με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στην συζήτηση στην Βουλή αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις.

Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής θα κάνει συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε