Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ψάχνουν τρόπο να ξεπεραστεί η… παραγραφή – Τη Δευτέρα η πρόταση για προανακριτική για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
– Τι λένε στελέχη της κυβέρνησης για την παραγραφή του αδικήματος
– «Σεισμός» στο πολιτικό σκηνικό για τις ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
– Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ευθύνες και για Βενιζέλο, Παπανδρέου, Σαμαρά
– Χρυσή Αυγή: Καίνε τον Παπακωνσταντίνου για να σωθούν Βενιζέλος-Σαμαράς

Το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων πως από την περιβόητη πια λίστα Λαγκάρντ αφαιρέθηκαν τα ονόματα συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του πρώτου που την πήρε στα χέρια του, έχει ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Οι δικαστικές αρχές «φωτογράφησαν» από την πρώτη στιγμή τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως το πρόσωπο που πιθανότητα αφαίρεσε από την παλιά λίστα Λαγκάρντ τα 3 αρχεία που εμφανίστηκαν στην νέα λίστα και στα οποία υπάρχουν τα ονόματα 3 συγγενών του. Εισαγγελικοί κύκλοι, εξάλλου, έκαναν λόγο για δεσμούς αίματος που «μίλησαν».

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα λίστα εμφανίζεται το όνομα της εξαδέλφης του Ελένης Παπακωνσταντίνου και του συζύγου της, Συμεών Σικιαρίδη, καθώς επίσης και το όνομα του συζύγου της έτερης εξαδέλφης του Μαρίνας, επίσης κόρης του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Ανδρέα Ρωσώνη.

Οι δύο λογαριασμοί που αποκαλύφθηκαν από τον έλεγχο και την αντιπαραβολή των δύο αρχείων με την συνδρομή ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ, περιέχουν ο μεν πρώτος το ποσό του 1.222.000 δολαρίων και είναι στο όνομα της Ελένης Παπακωνσταντίνου και του Συμεών Σικιαρίδη, ενώ ο δεύτερος λογαριασμός είναι κλειστός και σε αυτόν εμφανιζόταν μόνο το όνομα του Ανδρέα Ρωσώνη. Ψάχνοντας τον κ. Ρωσώνη μέσω ΤΑΧΙΣ έφτασαν στην σύζυγό του, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου.

Οι τριγμοί είναι για άλλη μια φορά τόσο δυνατοί που προκαλούν… σεισμό στο πολικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή να ζητούν απόδοση ευθυνών και σε Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά! Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης πρόκειται, τη Δευτέρα, να καταθέσουν από κοινού πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση. Την πρόταση έκανε πρώτος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το κώλυμα που έχει προκύψει σχετικά με το αν το αδίκημα έχει παραγραφεί ή όχι. Ήδη αναζητείται η φόρμουλα για να ξεπεραστεί. Στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι η Βουλή του Μαΐου συνεδρίασε μόλις για μια μέρα, για να ορκιστούν οι βουλευτές και να εκλεγεί πρόεδρος. «Αυτό δε συνιστά κοινοβουλευτική περίοδο», αναφέρουν. Ο νόμος λέει ότι αν έχει περάσει δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι από την τέλεση του αδικήματος, αυτό παραγράφεται.
Για το ζήτημα θα κληθεί να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο σε περίπτωση που μετά την προανακριτική επιτροπή προκύψει πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όντως αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει σαφές μήνυμα πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ειδικό δικαστήριο αν και εφόσον αποδειχτεί πως έχει «πειράξει» τη λίστα και έχει βγάλει από αυτή τα ονόματα των συγγενικών του πρόσωπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες είναι οι ξαδέρφες του Παπακωνσταντίνου που “σβήστηκαν” από τη λίστα Λαγκάρντ

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τον “υπουργό που προστάτευσε συγγενείς του”

Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσής Αυγής για τη λίστα Λαγκάρντ

Η Σοφία Παπανδρέου στηρίζει τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ραγκούσης κατά Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ

Μήνυμα Σαμαρά: Τέλος στην ασυλία των επωνύμων και στην ατιμωρισία των ισχυρών

“Σεισμός” απο την εμπλοκή Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ

Προανακριτική επιτροπή για τον Παπακωνσταντίνου – Ποιοι είναι οι τρεις που σβήστηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε