Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ψηφίστηκε επί της αρχής το Ασφαλιστικό – Σε πανικό η κυβέρνηση για τις διαρροές – Βόμβα Κακλαμάνη: Δεν ψηφίζω τη διαιτησία

– Με 159 ψήφους υπέρ υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
–  Γιώργος Παπανδρέου προς τους υπουργούς: Κάντε αλλαγές ακόμα και την τελευταία στιγμή
– Απόστολος Κακλαμάνης: Αντιρρήσεις και για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα
— H Nέα Δημοκρατία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα

Σε ένα κλίμα κυβερνητικού πανικού υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή με 156 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 2 ψήφισαν παρών από το σύνολο των 298 ψηφισάντων.

Ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Οικονόμου και ο κ. Δημαράς επέμειναν και αυτή τη φορά ψήφισαν παρών, ενώ η κα Σακοράφα ψήφισε όχι. Η κα Μπακογιάννη υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ οι κ.κ Κουρουπλής και Κουσελάς που είχαν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψήφισαν τελικά ναι και πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή.

Στη Βουλή μίλήσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με την πολιτική της τα 6,5 τελευταία χρόνια είναι η αιτία  που από αυτή τη στιγμή κρινόμαστε από ένα Μνημόνιο. Έθεσε μάλιστα το δίλημμα στη Νέα Δημοκρατία εάν θέλουν το καλό της χώρας ή εάν θέλουν να καλύπτουν έναν εξαφανισμένο πρωθυπουργό.

Έστειλε μήνυμα προς όλους ακόμα και προς τους εσωτερικούς του κόμματος, πως η χώρα θα αλλάξει όποια κι αν είναι η άποψη “εκείνων που φορούν παρωπίδες”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το βασικό διακύβευμα είναι να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα ώστε να μην χρειαστούμε πια μνημόνια και να μην κινδυνέψουμε με χρεωκοπία, κάτι που θέτει προ των ευθυνών τους τους κυβερνητικούς βουλευτές που φέρνουν αντιρρήσεις.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υποβάθμισε αυτό που διέρρεαν μέρες τώρα ότι η κυβέρνηση θεωρεί ψήφο εμπιστοσύνης και τόνισε πως το ερώτημα αυτό είναι λάθος ερώτημα σε λάθος βάση.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως εάν το ασφαλιστικό μείνει ως έχει, τότε θα κινδυνέψουν οι πολίτες και όχι η κυβέρνηση. Εγγυήθηκε δε ότι ότι το επιδομα των 800 ευρώ θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν σε τυχόν αλλαγές ακόμα και την τελευταία στιγμή εάν πρόκειται για κάτι καλύτερο.

Την ίδια έκκληση έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος λέγοντας ότι το αποτέλεσμα με αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή θα είναι καλύτερο για όλους.

Ωστόσο, η βόμβα ήρθε από το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος προκάλεσε πανικό στο εσωτερικό του κυβερνώντος, όταν δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το θέμα της διαιτησίας εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις.

Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης από τον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν είναι ανάγκη να την καταργήσει, αλλά να βρει τα χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ αν και είχε πει δια στόματος του κ. Παφίλη ότι μετά τη σημερινή ψηψοφορία θα αποχωρήσει, τελικά έκανε πίσω και αποφάσισε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Δημοκρατία, η οποία ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία όχι επί όλων των άρθρων, αλλά μόνο επί των επίμαχων άρθρων που έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. 

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το Ασφαλιστικό, επέμεινε ο εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπενθυμίζοντας την ιδιαίτερα θετική στάση που είχε κρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την συζήτηση αντίστοιχης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο Πετραλιά.

«Ενδιαφέρον» χαρακτήρισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και δήλωσε πως το προσυπογράφει. Από την άλλη ωστόσο, παρατήρησε πως δεν είναι δυνατόν αντίστοιχα αιτήματα να εξαντλούνται σε κοινωνικής φύσεως ζητήματα και όχι σε εθνικά, όπως επί παραδείγματι για το όνομα των Σκοπίων, για το οποίο πρόσφατη δημοσκόπηση κατέγραψε 78% άρνηση των ερωτηθέντων για την χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και παραγώγων του.

Άγρια κόντρα Λοβέρδου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Η έπαρση ότι θα το εφαρμόζατε καλύτερα δεν πείθει, η έπαρση ότι κατά την εφαρμογή του θα ήσασταν καλύτεροι είναι τουλάχιστον αβάσιμη» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Λοβέρδος και έκανε λόγο για αντίφαση από την απόφαση του αρχηγού της ΝΔ να μην ψηφίσει το μνημόνιο, όταν σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεπε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, και ο ίδιος καταψήφιζε το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Χαρακτήρισε «πολιτικό σαλταδορισμό» την “προτροπή” του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τα μέτρα του μνημονίου, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τη θέση του κ. Τσίπρα ότι το παρόν σύστημα που -όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος- κατέρρευσε, είναι καλύτερο από αυτό προτείνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου. «Αυτή είναι η αριστερή θέση;» διερωτήθηκε.
Κοροϊδεύετε τον κόσμο για να του φορτώσετε τα μέτρα!

“Του ΠΑΣΟΚ του έλαχε να να περάσει στην ιστορία σαν ο νεκροθάφτης λείψανου ασφαλιστικού… Νεκροθάφτες θα είσαστε αυτό δεν πρόκειται να φύγει από την ιστορία”, είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη στις επιθέσεις που έχει δεχθεί το0 ΚΚΕ από τον Θ. Πάγκαλο είπε “Ξέρουμε τι ετοιμάζετε και ξέρουμε πως θα γίνει η επίθεση εναντίον ΚΚΕ. Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Κι αν θέλετε να ξέρετε, ξέρουμε ποιοι συνεδριάζουν, ποιοι παίρνουν μέρος καλύτερα, και είμαστε έτοιμοι. Το κυριότερο είναι ότι αυτό είναι απόδειξη ότι έρχονται νέα μέτρα”.

Μιλώντας ο βουλευτής ΚΚΕ, κ. Παφίλης δήλωσε πως μετά την ονομαστική ψηφοφορία αποχωρεί από τη Βουλή και κάλεσε το λαό να σηκώσει ανάστημα και με την πάλη του να διεκδικήσει αυτά που του κόβουν σήμερα και τα είχε κατακτήσει με αίμα…!

“Ο Καραμανλής δεν ήταν βλαξ. Μόλις αντιλήφθηκε που πήγαιναν τα πράγματα, το έβαλε στα πόδια και ο Γιώργος Παπανδρέου, όντας σοσιαλιστής δεν ήθελε να φορτωθεί τα βάρβαρα μέτρα και τα φόρτωσε στην Τρόικα”, είπε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε οτι το κόμμα του διαφωνεί και δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό.

“Ζούμε ταυτόχρονα τραγικές αλλά και ιστορικές στιγμές. Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να θεσμοθετήσει τη κοινωνική βαρβαρότητα”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κάνοντας λόγο για βαθιά ιδεολογική μετάλλαξη του κ. Λοβέρδου. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους τους βουλευτές και ειδικά αυτούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.  “Τους καλούμε πάνω από όλα να ψηφίσουν με την καρδιά και τη συνείδηση τους. Έχοντας στο νου όχι τις πιέσεις που δέχτηκαν στα κομματικά γραφεία αλλά τη πίεση της κοινωνίας που αγωνιά. Του κόσμου που θέλει να ζει με αξιοπρέπεια και τούτη την ώρα ζητάει και περιμένει από τους εκπροσώπους να τον υπερασπιστούν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Χρυσώνουν το χάπι με εκπτώσεις στο Ασφαλιστικό

Ναι από Ντόρα και Κιλτίδη στο Ασφαλιστικό

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε