Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Πυρ ομαδόν” κατά Γεννηματά και Θεοδωράκη στην Κεντροαριστερά

“Πυρ ομαδόν” κατά Γεννηματά και Θεοδωράκη στην Κεντροαριστερά

Ολοένα και αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από τους υπόλοιπους υποψηφίους για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Μετά τον Γιάννη Ραγκούση, τόσο ο Γιώργος Καμίνης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτίθενται κατά της απόφασης των δύο συνυποψηφίων τους να διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου.

Η συμφωνία αυτή έγινε γνωστή στην τηλεμαχία που έγινε την Δευτέρα το βράδυ και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι για την κεντροαριστερά. Ο Σταύρος Θεορωράκης πάντως απαντά στους συνυποψηφίους του, λέγοντας πως προσφέρουν έτσι υπηρεσία σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ο Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του κατηγόρησε Γεννηματά και Θεοδωράκη ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να κερδίσει νέο κόσμο ο φορέας, αλλά να διατηρήσουν τους ήδη υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Καμίνης

«Χθες, με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι, για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών.

Όμως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του.

Δεν γίνεται να προκαταλάβουμε τη διαδικασία και τις αποφάσεις των πολιτών.

Ο κόσμος της παράταξης με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες έχει την ευκαιρία να δώσει εντολή για ένα νέο, ενιαίο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.
Σεβόμαστε την ιστορία όλων και στο όνομά της προχωράμε.

Καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες, τον κόσμο της παράταξης, να δώσει την απάντησή του».

Ανδρουλάκης: Πρέπει να έχουμε μια άποψη, μια φωνή

«Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον νέο φορέα». Αυτό δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 FM, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι και αυτός ενάντια στην απόφαση των δύο συνυποψηφίων του.

«Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μία εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μία λειτουργία, μία άποψη και μία ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης έκαναν μία συμφωνία για να μην ενοποιηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες την επόμενη ημέρα. «Μέχρι χθες έλεγαν “μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας” και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όπως είναι σήμερα. Σε ένα νέο εγχείρημα, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά οι κοινωνικές ανάγκες. Και μία κοινωνική ανάγκη είναι ο ευθύς πολιτικός λόγος, χωρίς περιστροφές. Αυτά που λέμε, αυτά πρέπει να κάνουμε», υπογράμμισε.

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γιάννης Ραγκούσης

«Η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης. Βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις όλων για τη γέννηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης στις 12 Νοεμβρίου. Όπως δήλωσα και χθες, δεν μπορώ να θεωρήσω ως ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση.

Αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας.

Θεωρώ πλέον επιτακτική υποχρέωση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει και ότι θα σεβαστούν την διαδικασία ενοποίησης του χώρου μέσα από τη λειτουργία μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε αντίθετη περίπτωση γεννάται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης που απειλεί τα θεμέλια ενοποίησης».

Θεοδωράκης: Το καλύτερο δώρο σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Από την μεριά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «ξαφνιάστηκα με τις αντιρρήσεις. Η αντίδραση του Νίκου και του Γιώργου είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Κλιμακώνοντας την ανταπάντησή του στο δήμαρχο Αθηναίων και συνυποψήφιό του για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα είναι λίγο αδιαβαστος. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Αλίμονο να έρχεται να μας κατηγορεί ένας που έρχεται να διεκδικήσει εκ του ασφαλούς την ηγεσία σε στρωμένο έδαφος». Πρόσθεσε μάλιστα δηκτικά: «Αν η Αθήνα είναι σε αυτήν την κατάσταση με ένα Δήμαρχο που δουλεύει όλη μέρα σκεφτείτε αν δουλεύει τις μισές μέρες».

Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει οτι συμφώνησε να υπαρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Ο κόσμος ψήφισε δύο κόμματα και πρέπει να πάνε μέχρι τις εκλογές και μετά την εκλογή αρχηγού θα συνεργάζονται», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να απωλέσουμε τις δυνατότητες εκπροσώπησης και να διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Έστρεψε τα πυρά του και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας: «Η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί μονο τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Μέχρι να γίνει το συνέδριο αυτός ο χώρος δεν θα έχει κόμμα; Θα έχει μονο τον αρχηγό; Επικίνδυνες σκέψεις που δεν ανήκουν στη Δημοκρατία. Ρωτήστε τον κ. Καμινη και τον κ. Ανδρουλάκη. Αν εκλέγουν ποιος θα τους εκπροσωπεί;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις