Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πυρόσβευση με ελεημοσύνες εν μέσω καυτού καλοκαιριού – Έρχονται μετατάξεις στην ΕΛΑΣ

Πυρόσβευση με ελεημοσύνες εν μέσω καυτού καλοκαιριού – Έρχονται μετατάξεις στην ΕΛΑΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας, σε μία συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, τόνισε τα πρώτα βήματα που θα γίνουν στην αστυνομία, την πυροσβεστικά αλλά και το θέμα των μεταναστών.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Αν και σύμφωνα με τον υπουργό, προτεραιότητα ήταν η δημόσια ασφάλεια, προέκυψε πως το βάρος έπρεπε να μετατοπιστεί στην δασοπυρόσβεση, καθώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην Πυροσβεστική. Τα εναέρια μέσα από 21 μειώθηκαν στα 18 και αξιόμαχα από 10 έως 13 καθημερινώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ζητηθεί από το ίδρυμα Νιάρχου χορηγία για δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και 90.000 ευρώ που απαιτούνται για να ανανεωθούν τα πτυχία των πιλότων. Επίσης θα επιχειρηθεί μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του κ. Μόντι προκειμένου να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, και το ίδιο θα γίνει και με την Ισπανία. Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες από την υποβολή του αιτήματος προκειμένου να φθάσουν ξένα αεροσκάφη στην Ελλάδα. Ζητήθηκε και από Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών και στο ΕΣΡ να προβληθεί σποτάκι με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για κάθε περιστατικό απασχόλησης της πυροσβεστικής απαιτούνται 6.004 ευρώ σε αντίθεση με την Αυστρία που απαιτούνται μόλις 500 ευρώ. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στο εθελοντικό μοντέλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εθελοντικό σώμα με 70 οχήματα και προσωπικό, με 4.000 τετραγωνικά μέτρα βάση, με μηδέν αξιοποίησή τους. Πρέπει να μειωθεί το κόστος με εθελοντική προσφορά.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Υπάρχει βαρύ παράπονο για το χειρισμό των μεταναστών στη χώρα μας σύμφωνα με τον υπουργό. Αυτή τη στιγμή επικρατεί υπαρξιακή αγωνία αφενός λόγω της οικονομίας και αφετέρου λόγω της δημόσιας ασφάλειας, αφού οι πολίτες δεν είναι ασφαλείς ούτε και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ανεκτό να καταλαμβάνονται τα κέντρα των πόλεων. Ο κ Δένδιας πήγε στον Αγ. Παντελεήμονα, στην Κυψέλη, στην Ομόνοια, και τόνισε πως η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική, είναι μια βόμβα που απωθεί την κοινωνική ζωή. Σύμφωνα με τον ίδιο ο φράκτης θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα στην εισροή των παράνομων μεταναστών στη χώρα γι’ αυτό πρέπει να δοθεί πρωτεραιότητα στην κατασκευή κέντρων πρώτης υποδοχής, στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας αλλά και στο θέμα του ασύλου. Τόνισε δε, πως η Ευρώπη σκοπεύει να δώσει χρήματα αν πρώτα δουν κάποια βήματα να γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση πάνω σε αυτό το θέμα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σχετικά με την αστυνομία ο υπουργός υποστήριξε ότι αν και υπάρχουν 55.000 αστυνομικοί, δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Τόνισε ότι ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ να διαπιστώσει πόσοι αστυνομικοί μπορούν να αντικατασταθούν και Από έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι 5.500 αστυνομικοί που βρίσκονται σε γραμματείες μπορούν να αντικατασταθούν από δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε οργανισμούς, οι οποίοι θα κλείσουν και θα μεταταχθούν. Επίσης υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει κι ένας έλεγχος για το που πηγαίνουν τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη αφού σύμφωνα με τον ίδιο δίνονται περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα που στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες, 36 εκατομμύρια ευρώ για καύσιμα οχημάτων και 13 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση των 13.768 οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Τέλος δήλωσε πως θα συσταθεί επιτροπή αξιωματικών εξέτασης της φύλαξης επισήμων, ακίνητων και κινητών στόχων, που αυτή τη στιγμή απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί. Τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής οργανογράμματος της ΕΛ.ΑΣ.

Ξεκινούν οι κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου συζήτησε το θέμα λέγοντας ότι όσο παρατείνονται τόσο παρατείνονται και οι «αρρυθμίες» στην όλη λειτουργία του Σώματος και πήρε το «πράσινο» φως ώστε να ξεκινήσουν. Όπως σημειώνεται, οι κρίσεις θα ξεκινήσουν αύριο ή τη Δευτέρα, αναλόγως των δεδομένων και των προθεσμιών που θα πρέπει να τηρηθούν και σύμφωνα με τις ίδιες υψηλής αξιοπιστίας πηγές, ο αρχηγός θα παραμείνει στη θέση του. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για «ρηχές» κρίσεις χωρίς… σπάσιμο αυγών, ίσως και διατήρηση των ίδιων προσώπων στις θέσεις που ήδη καταλαμβάνουν, προκειμένου να μην προκληθούν ρίξεις ανάμεσα στα μέλη του τρι-κομματικού κυβερνητικού σχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: “Η Χρυσή Αυγή δεν θα υποκαταστήσει την ΕΛΑΣ” 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε