weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ραγκούσης: Γιατί να πιστέψουμε ότι η λίστα δεν αλλοιώθηκε;

Ραγκούσης: Γιατί να πιστέψουμε ότι η λίστα δεν αλλοιώθηκε; | Newsit.gr

Ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος προσφάτως ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον κ. Βενιζέλο για τη «λίστα Λαγκάρτ», τόνισε ότι δεν παίρνει τίποτε πίσω απ’ όσα είπε προχθές για το πολιτικό σύστημα, αλλά συμπλήρωσε «ότι αυτό το σύστημα, το πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης, ζει και βασιλεύει».

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο, αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση, για «μηδενική αξιοπιστία, που προκύπτει από την αδιανόητη απόσταση προεκλογικού λόγου, ακόμη και αυτής της μετεκλογικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων για τη συγκρότηση της κυβέρνησης, σε σύγκριση με όσα θα ακολουθήσουν με την ανακοίνωση των μέτρων».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση «δηλητηριάζει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ την κατηγόρησε, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «τους είναι πολύ εύκολο να καταστρέφουν και να ξηλώνουν και πολύ δύσκολο να δημιουργούν και να χτίζουν».

Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε ότι τους είναι εύκολο να επιβάλουν οριζόντιες και άδικες περικοπές εισοδημάτων σε μη προνομιούχους, να επιβάλουν χαράτσια και «να ισχυρίζονται ότι είχαν στα χέρια τους μια λίστα μεγαλοκαταθετών, από την οποία άλλα κράτη απέσπασαν σημαντικά πρόστιμα, μια λίστα που απεκρύβη ακόμη κι από εμάς, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κυβερνητικής Επιτροπής, άρα εξαπατηθήκαμε, μια λίστα που σαφώς και μπορούσε και έπρεπε πάση θυσία να αξιοποιηθεί». Και διερωτήθηκε: « Μια λίστα που ποτέ δεν πρωτοκολλήθηκε επίσημα, συνεπώς πώς να πιστέψει κανείς ότι δεν αλλοιώθηκε και δεν τροποποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξωθεσμικής της διαδρομής;»

Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μόλις η επικοινωνιακή προστασία της κυβέρνησης εκπνεύσει θα το δουν όλοι καθαρά, ότι είναι μία κυβέρνηση αντιμεταρρύθμισης και ακύρωσης μεταρρυθμίσεων».

Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

Για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, ο κ. Ραγκούσης εστίασε την προσοχή του σε πέντε τομείς, που είναι η υγεία, η παιδεία, η άμυνα, η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, αλλά και στην αυτοδιοίκηση, που, όμως, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό πολύ λιγότερο, δεδομένου ότι στα πέντε υπουργεία εργάζονται περίπου 450.000 υπάλληλοι σε σύνολο 668.000 που είναι σήμερα.

Κατά τον κ. Ραγκούση, «δεν χρεοκόπησε το δημόσιο γενικά και αόριστα, αλλά το κράτος πρόνοιας, ή όπως κάποιοι προτιμούν ‘’το λεγόμενο κράτος πρόνοιας». Εκτίμησε δε ότι «δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική δημοσιονομική θεραπεία αν δεν παρέμβουμε στους πέντε τομείς με λογική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και τόνισε: Γι αυτό, σταματήστε να πυροβολείτε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επικεντρωθείτε στα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και σε παραδείγματα, που κατά την άποψή του, δηλητηρίασαν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση, όπως χιλιάδες προσλήψεις τύπου stage στους δήμους ξανά, η διατήρηση νομικών προσώπων στην αυτοδιοίκηση, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών τον περασμένο Αύγουστο, την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, την επαναφορά του κομματισμού στις Εφορίες με το νόμο Βενιζέλου κλπ.

Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τα κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσουν άμεσα (μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης) στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και στην αντικειμενική και αξιοκρατική αξιολόγηση όλων από το ΑΣΕΠ και όχι από την εκάστοτε πολιτική-κομματική ηγεσία των υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με ΑΣΕΠ μόνο θα εισέρχεσαι στο Δημόσιο με ΑΣΕΠ μόνο θα απέρχεσαι».

Τέλος, ζήτησε να εφαρμοστεί ένας «Καλλικράτης» άμεσα στην υγεία, στην παιδεία, στην άμυνα, στο προστασίας του πολίτη και στη δικαιοσύνη, ενώ πρότεινε και ένα νόμο, που «θα απαγορεύει ρητώς την ίδρυση νέων φορέων του Δημοσίου και θα συμπεριλάβει ρήτρα μόνον όταν θα καταργούνται 3 ΝΠΔΔ τότε θα μπορεί να ιδρύεται ένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγκούσης: Η χώρα κατέρρευσε από τότε που πήρε τα ηνία της ο Βενιζέλος

 

Τρίζει συθέμελα το ΠΑΣΟΚ για τις αποκαλύψεις με τη λίστα Λαγκάρντ – Βενιζέλος: «Το usb το είχε η γραμματέας μου στο γραφείο ως αντικείμενο»

 

Γ.Ραγκούσης: Καταγγέλω τον Βενιζέλο και αποχωρώ από το ΠΑΣΟΚ

 

#TAGS MM