Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ραγκούσης ”Το τσουβάλιασμα τελείωσε. Ήρθε η ώρα της εξατομίκευσης της ευθύνης”

Ραγκούσης ”Το τσουβάλιασμα τελείωσε. Ήρθε η ώρα της εξατομίκευσης της ευθύνης”

Κείμενο – μανιφέστο με αιχμές κατά υπουργών από τον Γιάννη Ραγκούση μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας.

Τον απολογισμό του έργου του κάνει μέσα από το διαδίκτυο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας προκαλώντας τους συναδέλφους του να κάνουν το ίδιο.

”Ο καθένας από εμάς είχε αναλάβει το χρέος και το καθήκον απέναντι στο κοινωνικό σύνολο να φέρει σε πέρας συγκεκριμένες αλλαγές. Λοιπόν, ήρθε η ώρα ο καθένας να βάλει κάτω στο πλαίσιο ενός απολογισμού τι είχε αναλάβει και τι έκανε. Το τσουβάλιασμα τελείωσε. Ήρθε η ώρα της εξατομίκευσης της ευθύνης”.

Το κείμενό που έχει τίτλο ”Για μια νέα εθνική και ευρωπαϊκή αξιοπιστία” ξεκινάει με 7 εισαγωγικές επισημάνσεις.

1.Στη δημοκρατία, η λογοδοσία των κυβερνώντων αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή τους, για όλα όσα ο λαός τους εμπιστεύεται και τους αναθέτει. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ανάληψη και απόδοση ευθύνης. Με βάση το έργο τους τίθενται στην κρίση των πολιτών οι κυβερνώντες.

2.Για τα μεγάλα ζητήματα της μεταρρύθμισης του κράτους, της σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, της διαφάνειας, της αποκέντρωσης, της μάχης εναντίον της διαφθοράς, ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2009 με βάση συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις στον τομέα αυτό της άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις που μεσολάβησαν με την ελληνική κρίση χρέους αλλά και με την επίταση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να θυμόμαστε ποιες υπήρξαν οι σχετικές δεσμεύσεις μας όταν αναλάβαμε να κυβερνήσουμε. Στο δημόσιο διάλογο έχουμε συχνά την τάση να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις που, χωρίς καμία διεθνή πίεση, τρόικα ή μνημόνιο, ρητά αναλάβαμε προεκλογικά, τις δεσμεύσεις μας για βαθιές τομές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση.

3.Έχουμε όμως υποχρέωση και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις συγκεκριμένες πράξεις με τις οποίες υλοποιήσαμε πρώτα και κύρια τις δικές του εντολές, και να του δώσουμε τη δυνατότητα να βγάλει τα συμπεράσματά του για όλους μαζί και για τον καθένα ξεχωριστά. Γιατί η ευθύνη μιας κυβέρνησης είναι, βέβαια, συλλογική αλλά δεν πρέπει, εν ονόματι της συλλογικότητας, να διαγράφονται οι ατομικές ευθύνες. Η εξατομίκευση της ευθύνης αποτελεί όρο για να λειτουργεί απρόσκοπτα το δημοκρατικό πολίτευμα. Μόνον έτσι κρίνεται πραγματικά η συνέπεια λόγων και έργων.

4.Καμία από τις παρακάτω προοδευτικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκε κατ’ επιταγήν της τρόικας, η οποία ακόμη και για τα ταξί και τα φορτηγά, όπως έχει δημοσίως καταγραφεί, αρχικά είχε συμφωνήσει με ρυθμίσεις, όσον αφορά και περιεχόμενα και χρονοδιαγράμματα, διαφορετικές από αυτές που αναφέρονται παρακάτω.

5.Την πολιτική ευθύνη για την εισήγηση και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που φέραμε σε πέρας, ανέλαβα πάντοτε προσωπικά είτε ως Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είτε ως Υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, καθώς και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να πραγματοποιηθούν διότι επιβάλλονται από το μνημόνιο και την τρόικα.
Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» ήταν σχεδόν έτοιμο πριν υπογραφεί το μνημόνιο,όπως και η μείωση του αριθμού των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, η οποία ξεκίνησε πριν από την υπογραφή του μνημονίου με τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων αλλά και την κατάργηση των πελατειακών προσλήψεων μέσω προγραμμάτων stage. Ακόμη και η πρόθεση για την αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο ήταν κάτι για το οποίο πρώτα ενημερώθηκε η ΑΔΕΔΥ και μετά η τρόικα.

6.Οι διαρθρωτικές αλλαγές που αναφέρονται παρακάτω, κατά τη γνώμη μου, ήταν απολύτως απαραίτητες για να έχει η Ελλάδα ένα μέλλον προκοπής, ευημερίας και προόδου.

Πρόκειται για αλλαγές που στηρίζονται όχι στη λογική των εξαιρέσεων, ατομικών ή συντεχνιακών, αλλά στη λογική των δίκαιων κανόνων για όλους, αλλαγές που στηρίζονται στις αρχές της ισονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αποτελεσματικότητας και τελικά υπηρετούν μόνο το κοινωνικό συμφέρον.

7.Ειδική αναφορά οφείλω στο γεγονός ότι, κατά τη γνώμη μου, η ΑΔΕΔΥ κινήθηκε πάντοτε με πνεύμα συνεργασίας και ότι για καμία από τις παρακάτω θεμελιώδεις θεσμικές μεταβολές δεν αντέδρασε με δημαγωγικό και ανεύθυνο τρόπο.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε