weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ρήξη στο ΠΑΣΟΚ – Που διαφώνησαν Παπανδρέου – Βενιζέλος

Ρήξη στο ΠΑΣΟΚ – Που διαφώνησαν Παπανδρέου – Βενιζέλος | Newsit.gr

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι μετωπική και με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ.

Όλα ξεκίνησαν νωρίτερα όταν Παπανδρέου και Βενιζέλος μίλησαν 2 φορές στο τηλέφωνο χωρίς όμως να τα βρούν αφού ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να μην αποδέχθηκε σε πρώτη φάση την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για εσωκομματικές εκλογές στις 11 ή 18 Μαρτίου.
Τα τηλεφωνήματα έγιναν με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και ο Γ. Παπανδρέου δεν άλλαξε ούτε κόμμα αυτά που είχε να προτείνει. Το δεύτερο έγινε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Όμως και ο κ. Βενιζέλος φάνηκε αμετακίνητος και έτσι όλα παραπέμπονται στο διήμερο του Εθνικού Συμβουλίου όπου αν ο κ. Βενιζέλος και οι συν αυτώ επιμείνουν στη θέση τους, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλους τους υπόλοιπους.

Μια περίπτωση υπάρχει να μην συμβεί αυτό. Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος να κάνουν αμφότεροι ένα βήμα πίσω και να αλλάξουν στο τέλος τη στάση τους.

Που διαφώνησε ο Βενιζέλος

Η πλευρά Βενιζέλου λέει ότι με μια προεκλογική εσωκομματική περίοδο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το ΠαΣοΚ, το ένα απο τα τρία κόμματα που θα έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις, δεν θα έχει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί καθώς δεν θα γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος υποψήφιος Πρωθυπουργός που θα κληθεί να εφαρμόσει τα συμφωνημένα.

Επιπλέον, με τον τρόπο αποκλείουν τον ίδιο από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος καθώς ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για να ασχοληθεί με το ΠαΣοΚ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά προβλήματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στη χώρα, αλλά και δεν θα μπορεί να ασχοληθεί και με τα δύο. “Δεν είναι δυνατόν από τη μία να κρατά στα χέρια του την καυτή πατάτα της οικονομίας και από την άλλη να εγκαλείται πως ασχολείται με το κόμμα” λένε οι συνεργάτες του.

 Συνάντηση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία συμμερίζονται τις απόψεις του, είχε το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν τις εσωκομματικές εξελίξεις στη βάση της πρότασης που κατέθεσε στη συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου και έγινε αποδεκτή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση δεν θεωρείται η καλύτερη δυνατή, ωστόσο όμως δεν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του κ. Βενιζέλου, η τοποθέτηση του οποίου αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση με το κ. Βενιζέλο παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι: Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκος Αλαγιάννης, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Δατσέρης και Νίκος Ανδρουλάκης.


Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες
– Τι αποφασίστηκε

Το Πολιτικό Συμβούλιο ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 και ολοκληρώθηκε μόλις 50 λεπτά αργότερα. Οι «βενιζέλικοι» (Σαλαγιάνης, Αντωνίου, Κουκουλόπουλος…) δεν τοποθετήθηκαν αφού θα δώσουν τη μάχη για «εκλογή προέδρου εδώ και τώρα» στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

O κ. Παπανδρέου πρότεινε την ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κινήματος πριν από τις εθνικές εκλογές και μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, και τη σύγκληση Συνεδρίου τον Ιούνιο του 2012.
Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση όσα προβλέπει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς η εκλογή προέδρου θα γίνει από τη βάση, ενώ πριν από τις εκλογές και πριν από την εσωκομματική διαδικασία θα συγκληθεί και Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα» η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Αυτή η πρόταση θα κατατεθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος σε «φήμες περί επανάληψης εκ μέρους του κ. Παπανδρέου πρότασης για διαρχία», είπε ότι «όποιος είπε τέτοιο πράγμα δεν ήταν παρών στο Πολιτικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς σχετικά με την συλλογή υπογραφών εκ μέρους των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η συλλογή υπογραφών προβλέπεται καταστατικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι το 2007 κατά «πλάσμα δικαίου» δεχθήκαμε ότι οι τρεις υποψηφιότητες τότε συγκέντρωναν και τις αντίστοιχες υπογραφές.

Ειδικά για το ζήτημα των υπογραφών επέμεινε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, είπε ότι το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την συγκέντρωση, για την υποβολή υποψηφιότητας προέδρου του Κινήματος, περίπου 100 υπογραφών μελών του Εθνικού Συμβουλίου, είτε του 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών ή του 10% των μελών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι σε κάθε περίπτωση στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτό θα γίνει σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η ημερομηνία σύγκλησης της οποίας δεν αποκλείεται να οριστεί στην αυριανή και μεθαυριανή συνεδρίαση του σώματος.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Μπεγλίτης, «τι θα γίνει σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε «ξαφνικές» εκλογές», είπε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το σενάριο».

H εισήγηση Καρχιμάκη

Προγραμματικό Συνέδριο Θέσεων πρότεινε για τον Ιούνιο του 2012 ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης στην εισήγησή του, στην υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ο κ. Καρχιμάκης πρότεινε επίσης την σύγκληση Προγραμματικής Συνδιάσκεψης στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αρχή της εισήγησής του σε μία σύντομη αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας του Κινήματος, προτάσσοντας το ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει την μάχη της επιβίωσής της στηριζόμενη στα αποτελέσματα της δικής μας προσπάθειας».

Ο κ. Καρχιμάκης επίσης είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση που έχει αναλάβει την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που εμείς πετύχαμε, είναι αποτέλεσμα των καθοριστικών πρωτοβουλιών του Γιώργου Παπανδρέου».

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καρχιμάκης οφείλει να χαράξει μια πορεία που θα διασφαλίζει την ενότητα της παράταξης, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα και σχεδιάζοντας μια πολιτική κατοχύρωσης «όσων πετύχαμε για τη χώρα» και αναθέρμανσης των ελπίδων του ελληνικού λαού.

Επιπλέον ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί για τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απαντήσει σαφώς και πειστικά στο αν μπορεί να υπάρξει και ποια είναι ακριβώς η δημοκρατική, προοδευτική πλατφόρμα εξόδου από την κρίση, και με ποιες πολιτικές θα οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους.

Ταυτόχρονα ο κ. Καρχιμάκης έθεσε το ερώτημα «ποιο κόμμα, ποιος πολιτικός χώρος, ποια συμμαχία δυνάμεων θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το δημοκρατικό-προοδευτικό πλέγμα πολιτικών; Το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε ή το ΠΑΣΟΚ που οφείλουμε να φτιάξουμε;».

«Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν από ένα άνθρωπο σε μια συνεδρίαση. Οφείλουν όμως να αποτελέσουν τη βάση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, συντεταγμένου διαλόγου, που έχουμε την υποχρέωση να ξεκινήσουμε με απόλυτο σεβασμό στις καταστατικές προβλέψεις του Κινήματος μας» είπε ο κ. Καρχιμάκης.

Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά στήριζαν το Κίνημα έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό, χαρακτήρισε αυτή την αποστασιοποίηση «πρόσκαιρη» και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, παραμένει πυλώνας σταθερότητας, δύναμη αλλαγής, εγγύηση προοπτικής και ο διαμορφωτής της αισιοδοξίας και της ελπίδας της χώρας και του λαού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έστειλε μήνυμα ότι είναι ακόμα αρχηγός – Θα φύγει όταν ολοκληρωθεί το PSI;

Ντοκουμέντο NEWSIT: Νέα ΠΑΣΟΚΙΚΗ πρόκληση!

 

#TAGS MM